Снимка: Getty

Китай събира на територията си много култури - в азиатската страна има британски градчета, алпийски селища и дори Айфелова кула. Копия на чуждестранна архитектура могат да се открият в цял Китай, но сега държавата иска да сложи край на копирането и да промотира повече "местно производство".

Нов закон в страната забранява "имитирането и копирането на чуждестранни дизайни" за нови обществени сгради. В изявлението си, властите твърдят, че "сградите показват културата в един град", и "големите, чуждестранни и странни проекти трябва да са лимитирани". Новият закон засяга и небостъргачите, които вече имат доста по-нисък лимит - максимум 500 метра.

Според Global Times много "фалшиви и умалени версии на западни сгради могат да бъдат открити в много градове в Китай". Правителството все още не е обявило какво ще се случи с тях, но властите заявиха, че всички те ще бъдат инспектирани за проблеми.

"Градските конструкции са комбинация от външния образ и вътрешният дух на града, разкриващи културата на града“, гласи изявлението на правителството. То призовава за "нова ера" в архитектурата, която да "засили културното доверие, да покаже характеристиките на града, да прояви съвременен дух и да покаже китайски характер".

Потребителите в социалните мрежи приемат забраната с възторг: "Толкова по-хубаво е да защитим историческата си архитектура, пред това да строим чуждестранни копия", пише един потребител в Weibo. Друг китаец заявява, че "очите му изгорели", когато видял копието на Белия дом в провинцията Джингсу.

През 2013 година BBC прави специално предаване за "Градът на Темза" - малко градче край Шанхай, което е копие на британско селище. В него можеше да се открие всичко - старинни британски сгради, кметство, червени телефонни кабини и дори статуя на Чърчил, популярна за снимки на младоженци.

"По принцип, за да видиш чуждестранна архитектура, трябва да пътуваш в чужбина. Но ако я пренесеш в Китай, хората ще спестяват пари от пътуване", коментира един от туристите в града.

Разбира се, Китай не е единствената държава, която купира архитектурата от други страни. Най-големият й съперник е Лас Вегас, където можеш да видиш всичко - от Айфеловата кула до каналите във Венеция. Тайланд също обича да копира дизайна на малките италиански и британски селища, за да привлича повече местни туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase