Pixabay

Социалната изолация е нож с две остриета. Ако човек се залежи, това ще повлияе на психиката и физиката му. Освен депресивното състояние, което изпитват мнозина след повече от 3 седмици вкъщи, се наблюдава покачване на килограмите. А това се дължи основно на нездравословно хранене, повлияно от така наречения емоционален глад. С други думи, колкото по-стресирани сме, толкова повече ядем, а имунната ни система отслабва.

Хляб, макарони и леща не са най-полезните неща, които да похапвате под карантина. Те може да присъстват в менюто ви веднъж седмично, но по-важно е да ядете различни видове месо, както и пресни плодове и зеленчуци. Те съдържат вещества, които предотвратяват грип, настинка и ви дават енергия.
 
Всеки знае, че цитрусовите плодове трябва да се ядат по време на епидемия, защото са богати на витамини, които подсилват имунитета. Те имат ключова роля в борбата с инфекциите, защото увеличават производството на белите кръвни телца. Но какво друго да ядем, за да бъдем здрави и да не се разболяваме?
 
Ето 5 хранителни вещества, които да приемате, за да имате по-силен имунитет:
 
Витамин С
 
Основно хранително вещество, повишаващо защитните сили на организма. То има антиоксидантни свойства, които намаляват вредното действие на свободните радикали, отговарящи за понижаване на имунитета.
 
Смята се, че приемът на витамин С може да повиши имунитета по време на стрес.
 
За да приемате достатъчно витамин С по време на пандемия, яжте лимони, портокали, грейпфрути и си правете пресни смутита и сокове с тях за закуска. Също така наблегнете на киви, червени и зелени чушки, броколи и ягоди.
 
Витамин Е
 
Също като първото хранително вещество, витамин Е е силен антиоксидант, който пречиства организма от токсини и намалява оксидативния стрес в клетките. Според независими проучвания, цитирани от „VerywellHelath“, той е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна система при възрастните хора.
 
Масло от пшеничен зародиш, бадеми, слънчогледови семки, лешници и фъстъчено масло са храните, в които има най-много витамин Е.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase