Pixabay

Коронавирусът сериозно промени начина ни на живот. Свикнахме да излизаме с маски на лицето, да внимаваме какво докосваме и да спазваме дистанция от другите хора. Запасихме се с антибактериални гелове и мокри кърпички и мием ръцете си по няколко пъти на ден. Заразата все още се разпространява доста бързо, а ваксина за нея още не е намерена.

И докато учените търсят начин да унищожат COVID-19, то някои експерти смятат, че микроелементът мед може да помогне. Използването му за медицински цели датира още от Древен Египет, а в Древна Индия повечето съдове са били направени именно от мед. Историци твърдят, че в миналото хората, които носели меден кръст, по-рядко боледували от холера и други епидемии.
 
Медта има антибактериално действие и може да убие микроорганизми като бактерии и вируси. Единственото условие е те да бъдат в контакт с елемента. Това се нарича „контактно убиване“. Според д-р Едуард Билски, медта убива микробите по няколко начина:.
 
♦ Медните йони увреждат клетъчните мембрани или обвивки и могат да унищожат ДНК или РНК на микробите.
 
♦ Генерира оксидативен стрес върху бактериалните клетки и създава водороден пероксид, който може да убие клетката на вируса.
 
♦Той пречи на протеините в бактериалните клетки да извършват важни функции, чрез които поддържат вируса жив.
 
Точният механизъм на това как медта пречи на протеините в бактериалните клетки все още не е напълно осъзнат, но настоящата хипотеза е свързана с процеса неправилно метализиране и се извършва благодарение на факта, че медта е стабилен метал.
 
Още за микроелемента мед и COVID-19 четете в Tialoto.bg 

Коментари Напиши коментар

39

kirasirrav

преди 11 месеца

Да, медните йони са силно отровни и микроорганизмите не привикват с тях, именно за това синия камък все още си е ефективен (както и препаратите на тази база); същото се отнася и за някои форми на среброто притежаващо още по-силни бактерицидни св-ва; и за това медните съдове се калайдисват за да не се тровят потребителите; Впрочем посетих Tialoto.bg но инфото не беше много повече; мед и бакър са общо взето едно и също нещо, втората дума е турска.

38

асдаа

преди 1 година

"Още за минерала мед..."Даренче, оди да си вършен дипломите душко. Всичките!!!И не, никой няма да ходи в Tialoto и подобните му тъпи клонинги.

37

Анонимен

преди 1 година

Аиде ся вместо салам ръбайте медни кабели. Да не забравите да махнете изолацията. Ел техниците имат голямо предимство тука ;)