Снимка: БГНЕС
fallback

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Анонимен

преди 4 години

До АнонименЕ точно така е.Освен това си мисля ,че всички форуми са пълни с платени поддръжници на официалните мерки и срещу мнението Мангъров и медицинския щаб.Ще плачат

208

Д-р Мангалов

преди 4 години

Бързите тестове струват $5 парчето, дарението на Тиквун може да отиде за закупуване на тестове вместо хабене на време за празни приказки.

207

Вирусолог

преди 4 години

Не виждам как изобщо може да става дума за Противоречие. Вирусолозите Нареждат, Оанк Щаба Изпълнява. Вие като имате вирус при коремен лекар ли ходите или при Борисов. Като имате апендицит при вирусолог ли ходите?

fallback