Pixabay

С бързото разпространение на коронавируса и множеството информация, която ни залива всеки ден, е много вероятно да помислите, че всяко едно ваше неразположение може да доведе до коварната болест.

 
COVID-19 има много сходни симптоми с тези на обикновената настинка или грип, както и реакцията на тялото към тях. И при трите се появява кашлица, температура, болки в мускулите и отпадналост. Затова и коронавирусът е много труден за ранно диагностициране.
 
Има обаче и симптоми, по които коронавирусът се различава от другите две заболявания. Именно за тях трябва човек да внимава и да потърси лекарска помощ. Помнете, че трябва да се обадите на личния си лекар, а не да ходите директно в кабинета му, за да не заразите и хората около вас.
 
COVID-19 срещу настинка
 
Първоначално коронавирусът започва като лека настинка с кашлица и кихане. Разликата е, че при COVID-19 се появява и температура, която често я няма при другото заболяване. Според инфекциозният лекар д-р Уилям Хаселтайн, човек трябва да внимава и за развитието на кашлицата.
 
Той казва пред списание „People“, че при COVID-19 тя започва да слиза надолу към гърдите и именно тогава хората трябва да внимават. „Усещате сякаш е в гърдите ви и тогава тялото ви започва да реагира“. Добавя, че в момента, в който почувствате, че настинката се влошава, трябва да се обадите на личния си лекар.
 
За около 80% от хората тези симптоми ще бъдат много леки и ще приличат на настинка. Но за останалите, заболяването може да премине по-трудно и сериозно да засегне белите дробове.
 
COVID-19 срещу грипа
 
Когато коронавирусът продължи да се разраства в тялото, симптомите му ще приличат на грип. Трудното му разпознаване идва и от това, че в момента върлуват и други подобни заболявания и често човек не разбира от какво е болен.
 
Тук се появява температура, както и болка в мускулите. И грипът, и коронавирусът, може да доведат до пневмония, така че това още повече затруднява лекарите при откриването на COVID-19.

Още за разликите между COVID-19  и грипа четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase