IStockphoto
fallback

 Личната хигиена на ръцете е една от най-важните практики, които трябва да изградим като навици.

 
Особено важна роля в нея заема хигиената на ръцете, където неминуемо говорим за често измиване със сапун и ползването на антибактериални гелове.
 
Важно е да отбележим, че хигиената на ръцете винаги започва първо от доброто измиване със сапун, а едва след като ръцете вече са ни сухи – преминаваме към антибактериалния гел.
 
Какво трябва да знаем за антибактериалните гелове?
 
Вижте задължителните 7 неща, които трябва да имаме предвид!
 
1. Само сапун и вода не са достатъчни
 
Да измиете ръцете със сапун не е достатъчно, за да убиете всички бактерии и вируси. Необходимо е да използвате антибактериален гел СЛЕД като измиете ръцете със сапун. Многобройни изследвания доказват че геловете с алкохолна концентрация между 60% и 95% са най-ефективни в почистването и дезинфекцирането на ръцете. Антибактериалните гелове, които не са на алкохолна основа може да не свършат толкова добра работа за всички видове бактерии и вируси.

2. Важно е правилното използване
 
За да бъде ефективно дезинфектирането на ръцете трябва да знаем как да използваме антибактериалните гелове. Най-правилно е да поставим количество колкото стотинка върху дланта на едната ръка и след това да разнесем равномерно по целите ръце, докато попие изцяло. Задължително е да покриете всяка част от ръката – първо търкайте дланите, след това между пръстите и накрая разнесете във външната част на ръцете.

3. Колко са ефективни антибактериалните гелове?
 
Много проучвания по темата сочат, че антибактериалните гелове са най-добрият вариант за болници, където е най-възможно ръцете ни да бъдат в контакт с вируси и бактерии. Същевременно, ако ръцете ни се измърсят при дейности като спортуване, работа в градината, къмпингуване или ловене на риба, вероятно няма да бъде достатъчно да използваме само антибактериален гел. За тези случаи е абсолютно задължително да използваме първо сапун и вода и след това да дезинфектираме с гел.

Още за антибактериалните геловечетете в Tialoto.bg 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Зависи кой и как ги

преди 4 години

прави, ако са менте, естествено, че няма да са ефикасни. За сапуните същото важи. Ретро-домашният сaпун с много сода-каустик убива всички микроорганизми, а най добре дезинфекцира ракията, първака - външно за ръцете и добра гроздова вътрешно за кеф!

3

Т.Шак

преди 4 години

И всичко това защото на някъв китаец му се дояло прилеп

2

д-р Ох Боли

преди 4 години

Поредните излишни свръхмерки за медийния вирус. На маймуни ни направиха. Това не е епидемия, а ИНФОДЕМИЯ

fallback