Личен архив

 Има ли някой, който ви вдъхновява и с работата си ви кара да се гордеете? Днес ще ви срещнем с един народен певец, който е от онези млади хора, за които няма невъзможни неща. Той е роден в Смолян – сърцето на Родопа планина, закърмен е с фолклора и иска да предаде автентичните песни и традиции от своя роден край на идните поколения.

 
Фидан Меров е доказателство, че когато човек вярва в мечтите си и работи упорито, рано или късно ги сбъдва. Израснал в семейство, в което фолклорът винаги е бил на почит, той се влюбва в родопската песен и тя става негова съдба.
 
„Винаги съм изпитвал много силни чувства, когато чуя народна песен – независимо дали по радио или телевизия, когато някой пее на живо...“, казва талантливият изпълнител. По думите му, най-вероятно е наследил таланта от баба си, която искала да стане певица, но не ѝ разрешили, защото по онова време не се гледало на тази професия с престиж.
 
Танци или музика – голямата дилема
 
Още във втори клас Фидан започва да се интересува по-сериозно от народните песни и танци. Преподаватели от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Орфей“ – Смолян посещават неговото училище и събират даровити деца за своите школи. Тогава той се чуди какво да избере и започва да танцува, но народната песен продължава „да го дърпа“ към себе си:
 
„Аз наистина бях много запален по танците, но всеки път, когато минавах покрай залата на хора, слушах как се разпяват децата и изпълненията им много ме впечатляваха“.
 
Впоследствие той спира да танцува и продължава с пеене, с което предопределя кариерата си на изпълнител:
 
„Не съжалявам, че избрах второто, защото се отдадох на песента. Сега разбирам, че явно това е моят път и просто рано съм имал възможността да намеря правилната посока към него“.
 
Песента като призвание
 
Въпреки че е „на ти“ с фолклора и може да влезе в НУФИ „Широка Лъка“, Фидан продължава образованието си в Смолян. Завършва Гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ и пее близо 11 години в ДЮФА „Орфей“.
 
„През цялото време, до самото завършване, не съм пропускал нито една репетиция в детския ансамбъл. Винаги ходех с много голямо желание и това повлия върху развитието ми след това. Разбира се, всичко, което съм постигнал, дължа на моя преподавател по музика – Марияна Каранлъкова, с която успях да се развия като певец“, обяснява Меров.
 
Според 27-годишния родопчанин, школата в детския ансамбъл му дава солидна основа и успява да го направи по-отговорен и дисциплиниран човек, а времето, прекарано там, ще помни винаги с добро:
 
„Освен че се запознах с много хора, песента ме направи много емоционален човек, пазещ българските традиции. Успях да видя много места по света и да представя нашия фолклор на различни фестивали, да опозная различни култури. Имам много хубави спомени от „Орфеевите празници“, „Рожен“ и други събития в Смолян, страната и чужбина“.
 
Още от историята на младия изпълнител четете в Tialoto.bg
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase