Косплей е неологизъм, съставен от английските думи costume (костюм) и play (игра). Манията по това да се преобразявате и да живеете като някой от любимите си образи от света на анимацията и киното тръгва от японските фенове по мангата. Вече няколко години косплейът е популярен и у нас, а феновете му стават все повече, предаде Bulgaria ON AIR.

Не е ясно кога косплейът започва да си поправя трайно място сред българските си фенове. Днес вече те са хиляди. Всяка година в София се провежда един от най-големите форуми, на който се събират фенове от целия свят. Миналата година той е посетен от повече от 30 000 души.

Косплейът обхваща филми, комикси, видеоигри, анимета и всичко, което означава най-близкото преобразяване до героите им. Някои го приемат като хоби и забавление, за други той е установена професия, която е свързана със сериозна подготовка. Няма наложени ограничения за възрастта, пола, или това какъв герой можеш да бъдеш. Косплейът се е превърнал в субкултура, която свързва не само различните хора, но и различните поколения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase