IStockphoto
fallback

В студените месеци, когато рискът от настинка и грип се повишава, хората гледат да се запасят с лекарства, които да им помогнат с предотвратяването на подобен тип заболявания. Най-често се купуват витамини, за да се засили имунната система, а най-популярният сред тях е витамин C.

 
За силата му да предотвратява грип или настинка се говори от десетилетия, но това твърдения е било оборвано доста пъти досега. Въпреки това, експерти казват, че витамин C ще ви помогне в студените месеци, но по съвсем друг начин.
 
Витамин C не предотвратява грип
 
„Носителят на Нобелова награда д-р Лайънъс Полинг, известен през 70-те години на миналия век, твърди, че приемът на големи дози витамин C предотвратява обикновената настинка“, казва д-р Майк Севила пред „Insider“.
 
Семейният лекар обаче не е много съгласен с това твърдение. Според Севила, Полинг е имал твърде малко доказателства за ефекта на витамин C. В основата на неговите аргументи седи едно изследване на деца в швейцарските Алпи, което той използва като извадка за цялото население.
 
Всъщност, много други изследвания опровергават твърденията на Полинг.
 
„За съжаление, последващите опити показват, че витамин C не предотвратява грипа“, казва Севила пред Insider.
Въпреки това, много хора все още смятат, че витамин C ще им помогне срещу настинката. Семейният лекар твърди, че почти всички негови пациенти се доверяват на Полинг и на общото схващане, че ще бъдат по-здрави, ако пият витамин C всеки ден.
 
Витамин C ще ви помогне да победите настинката по-бързо
 
Ако сте здрави и се чувствате добре, но се опитвате да избягате от грип или настинка, витамин C няма да ви помогне. Но ако вече сте болни, случаят е съвсем различен.
 
„Той може да ви помогне по-бързо да се справите с болестта, както и да намали дискомфорта ви“, казва Севила пред „Insider“.
 
Ако обаче искате да оздравеете по-бързо, най-вероятно ще трябва да приемате повече витамин C от препоръчваното. Според експерти, оптималната доза е от 75 до 90 мг на ден за възрастни. За да се преборите с настинката, ще ви е нужно повече от двойното на това.
 
Още за това кога да пиете витамин С четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

до Питър

преди 4 години

Ти и по 80000 мг може да пиеш, въпросът е дали организмът ти го усвоява тоя водноразтворим витамин Ц или ги изхвърля. Биофлавоноиди пиеш ли?

4

Питър

преди 4 години

В защита на "семейните лекари" трябва все пак да признаем, че Полинг е умрял от рак. Е, вярно, на 94 години, след като се е подложил на конвенционална терапия... Най-големият му критик, директорът на клиниката Мейо си е заминал от същата болест. Едни 40 години по-рано.

3

Питър

преди 4 години

Полинг е два пъти носител на Нобелова награда, наричан е "Айнщайн на химията". Обаче "семейният лекар" не е много съгласен с него... Днес всеки анонимник е велик. Полинг е препоръчвал витамин Ц най-вече на раковоболни, дори има експерименти в Канада и Шотландия, които доказват правотата му, но естествено, "семейните лекари" са ги опровергали вече сума ти пъти. Става дума за дози от по 20-40 хиляди милиграма дневно. Аз лично вземам 2000 милиграма всеки ден.

fallback