Снимка: БГНЕС
fallback

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

559

Д. Цветков

преди 2 години

Смърт за Русия , Смерт за СССР . Да живее БЪЛГАРИЯ . РУСИЯ Е НАЙ - ГОЛЯМОТО ЗЛО КОЕТО СЕ Е СЛУЧВАЛО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД

558

Скептик

преди 4 години

В момента Турция ревизира границите си от 1878. Всички Туркофили в България трябва да бъдат изхвърлени от БА и Държавната и Общинска Администрация. Да се видят под отчет в районните и да не им се позволява пътуване.

557

СТРАНДЖАТА

преди 4 години

Горките ***, от кого ли не са яли бой... - Наполеон ги гони до леговището им, а те бягаха и си палеха къщите, турците ги млатиха в не една или две войни, поляците и шведите също, малка Финландия им разказа играта през 40-та... - и от нас голям бой ядоха през 16-та, Хитлер им влезе, като гвоздей в кисело мляко, добре, че се откри втори фронт... - а технте помещици колко са ги мачкали - мачкат ги и сега...

fallback