Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase