Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Ако сте гледали филми за пандемии или дори инвазии от извънземни, навярно сте виждали подобни сцени - полицейски коли, оръжия, барикади, а отвъд - забранената зона. Но случващото се не е сцена от касов филм, а реалността в Китай.

След като започна епидемията, предизвикана от новия коронавирус, бяха въведени серия ограничения - градския и междуградския транспорт вече не се движи. Излизането от Ухан, градът, където започна всичко, е напълно забранено.

Призрачните градове

Екип на BBC се отправя към провинцията Хубей, а там ситуацията е подобна на тази в апокалиптичен филм. Всички коли са спирани, а хора в специални костюми проверяват със специални термометри, дали някой има треска. След това превозното средство получава разрешение да продължи, но стига само до поредната блокада на пътя, пред която стоят полицаи.

Пътят навътре в епицентъра на заразата е затворен. Можеш да влезеш навътре, но път назад няма. Отвъд блокадата има само призрачни градове - улиците са празни. Всички, притеснени от опасния вирус, се крият по домовете си. Дори празненствата по случай Лунарната нова година са отменени.

На първия ден от годината на плъха всички магазини са затворени. Хората все още не знаят колко дълго ще продължи всичко това - да бъдат затворени у дома си от страх, че ще се инфектират. За сметка на това коридорите на болниците са пълни. Но тук се появява нов страх - хората, които нямат симптоми на вируса се притесняват, че може да се заразят, докато чакат в пълните лечебни заведения.

Дори улиците в Пекин са необичайно празни.

Опитва ли се Китай да прикрие нещо?

Докато BBC снимат своя материал за призрачните градове, полицията пристига и ескортира целия екип отвъд границата на зоната, поставена под карантина. Властите не искат в градовете да се снима. Още в началото на епидемията се появиха страхове, че правителството в Китай прикрива точно колко голяма е епидемията и опасността от нея.

Все още не е ясно дали хората, които не проявяват симптоми на вируса, но са негови носители, могат да заразят други. Експертите са категорични, че има още много какво да научават за коронавируса.

Според експерта от Хонконг Габриел Ленг, светът трябва да се подготви за глобална пандемия, тъй като заразата се разпространява изключително бързо.

Травма за бизнеса

В Шанхай властите решиха всички бизнеси да бъдат затворени до 9 февруари. Това със сигурност ще донесе загуби за милиони на компаниите, опериращи в града. Училищата също остават затворени, като тази мярка може да се удължи до 17 февруари.

Само бизнесите, които правителството смята за основни, като газ станции, аптеки и супермаркети, ще останат отворени, съобщават от CNN.

В Шанхай болните вече са 53. Потвърден е и един смъртен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар