Олга Любимова - име, което почти всеки руснак знае. Тя може и да е Любимова по фамилия, но далеч не е любима на народа на Русия. Олга е против културата, най-вече тази, които идва от чужбина, ала днес тя бе обявена за новия министър на културата в кабинета на руския премиер Михаил Мишустин.

Мненията за нея са полярни, но със сигурност тя е достъчно скандална, за да заеме поста министър на културата, съобщават от Bulgaria ON AIR. Най-малкото заради нейни изяви в миналото, които след назначението ѝ в кабинета на Мишустин, станаха особено актуални.

През 2008 г. тя откровено пише в своя блог: "Не обичам опера, балет, изложби, класическа музика, музеи и артхаус кино". Разказва, че смята посещението на Британския музей за изгубено време и че е била в Париж, но не е посетила Лувъра.

Наред с това пише, че е употребявала наркотици. За православното училище, което завършва казва, че годините там могат да се сравнят с лагер на Ал Кайда. Мнозина си спомнят и за скандалната ѝ снимка с фанелка, на която пише: "Кои сте вие? Какво искате? Не ви познавам! Вървете по дяволите!".

Любимова не е случайна фигура. Баща ѝ е бил ректор на Висшето театрално училище в Москва и декан на театралния факултет. Майка ѝ е актриса и театровед. Дядо ѝ Николай Любимов е един от най-големите руски преводачи от френски и испански, превел "Дон Кихот" и "Декамерон".

Неин кръстник е Никита Михалков. Преди да заеме поста на културен министър, Любимова работи в Първи канал на руската телевизия, а в продължение на две години е директор на департамента за кино към Министерство на културата.

Автор е на предложението да се ограничи по принцип излъчването на чуждестранни филми в Русия. Тя се смята, че стои и зад заповедта на руското Министерство на културата през май 2020 г., във връзка с честването на 75-годишнината от края на Втората световна война във всички руски кинотеатри да бъдат прожектирани само руски филми. Цял месец без световно кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase