Снимка: БГНЕС
fallback

Първоизточникът на вируса в Китай може би са змиите – кобри и крайтове, смятат китайски изследователи. Резултатите, потвърждаващи това изследване, са публикувани в списание Journal of Medical Virology.

Епидемията започна в китайския град Ухан през декември. До момента заразените вече са над 600 души, от тях 95 са в критично състояние, а 17 души са починали.

В началото основната част от хоспитализираните пациенти са били купувачи или работещи на местния пазар за морски продукти, пише Газета.ру.

Там се е продавало месо и от други животни за храна – плъхове, язовци, камили, птици, влечуги.

Тъй като не е известно да има коронавирус, който да поразява морските животни, се предполагаше, че епидемията е свързана с останалите продукти.

Oще по темата

Новото изследване потвърждава тези догадки – генетичният код на вируса  2019-nCoV се оказа много сходен с щамове, които предизвикват атипична пневмония при прилепите.

По-внимателното изучаване на генетичния код на вируса показало още по-силно сходство с щам, който напада змиите.

В дивата природа те често ловуват прилепи и е възможно вирусът първоначално да е мутирал, за да се заразят те се него.

Змии са се продавали на пазара, затова е напълно възможно те да са станали източникът на епидемията.

Как обаче вирусът се е адаптирал и към топлокръвни, и към студенокръвни, засега остава загадка.

Произходът на вируса предстои да бъде проследен. От началото на епидемията пазарът е затворен, което затруднява издирването на животното-първоизточник.

За да бъде потвърден произходът на вируса, трябва да бъдат взети проби от вирусна РНК от животни, които се продават на пазара, както и от диви змии и прилепи. Резултатите от изследването обаче вече могат да помогнат за подобряване на профилактиката и лечението на заболяването.

Коронавирусът може да се окаже толкова смъртоносен, колкото и испанският грип, предупреждава професор Нил Фъргюсън от Имперския колеж в Лондон.

„Новите вируси се разпространяват много по-бързо, защото все още нямаме имунитет срещу тях – казва той.- Смъртността от  2019-nCoV е около 2%, колкото при испанския грип“.

Повечето случаи на пневмония са предизвикани от бактерии, обясняват специалисти, затова болестта може да бъде излекувана с антибиотици. При вирусната пневмония лечението е предимно поддържащо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 4 години

Малка китаЙКА С 35-ТИ НОМЕР КРАЧЕТА.еЙ ТАКАВА ИСКАМ ДА МЕ РАЗТРИВА.

26

Анонимен

преди 4 години

Хигиена нулева!могат да продават *** си по цял свят, а елементарни навици ще ги затрият.

25

Трипонеца

преди 4 години

Ял съм змия на пара в Тайпе.По вкусно нещо оттогава не съм ял.Чудесна храна и много здравословна както казват местните.Отидете ли в Азия непременно я опитайте!

fallback