Снимка: БГНЕС
fallback

След като бе сложен край на живота на иранския генерал Касем Солеймани от ръката на американският президент Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс обяви, че сега светът, в който живеем, е по-безопасен.

Но в безопасност ли се чувстват американците?

"Не сме в безопасност. Войната не е безопасност. Думите са по-силни от куршумите“, казва пред BBC случаен минувач във Вашингтон.

"Аз съм католик, не подкрепям убийството поради каквато и да е причина, но се чувствам в безопасност“, контрира възрастна жена. Тя добавя, че имат приятели, които са иранци. Те са споделили, че повечето хора в Иран не знаят какво точно се случва.

"Не се чувствам толкова безопасно, колкото преди това убийство. Нямаше добра причина за тези действия. И мисля, че те поставят не само нашите военни, но и всички останали, в голяма опасност. Арабският свят ще е готов да удари където и да е в САЩ“, коментира друга жена.

"Лично аз не се чувствам в безопасност. Точно обратното. Вярвам, че това беше импулсивно и много опасно действие от страна на нашия президент“, отговаря друг случаен минувач. 

"Той беше терорист. Убил е много американски войници и е отговорен за множество смъртни случаи в Иран. Нашата снаха е от Иран, тя знае каква е ситуацията там. Иранците просто искат да са свободни, но с режима там са неспособни да постигнат това. Солеймани беше терорист, така че се чувствам в безопасност, когато него го няма“, казва друг американец.

А могат ли американците да посочат къде е Иран?

Малко проучване на Independent по улиците на Вашингтон показва, че повечето американци дори и не знаят къде се намира новият им най-голям противник.

Някои от хората признават, че се опитват да следят темата, но не разбират точно какво се случва. Един от случайните минувачи, който медията спира, се оказва военен. Той също не успява да посочи с абсолютна точност къде е Иран, но заявява, че ако избухне война, той със сигурност ще се включи в нея.  Друг американски гражданин дори не е разбрал, че светът се е разтресъл от спречкването между САЩ и Иран.

 

We asked Americans to point out Iran on a map and this is how it went

Публикувахте от The Independent в Четвъртък, 9 януари 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 4 години

Вълчн Войвода иска да плати на Русия да дойде да ни освободи,но той не е бил възрожденец като Левски,Каравелов,Ботев,Раковски и много други.Та той е давал много злато,и го е показал на специален агент/пратеник на руският цар.После за това злато не се споменава нищо,явно братята са си го прибрали без да си мръднат пръста.После след ,,освобождението'' Стамболов им изпраща по тяхно искане още няколко вагона с злато,както е била и уговорката.А след 9/9/1944 пак открадват златото на България.До кога?

68

Журналя

преди 4 години

вИЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ.

67

преди 4 години

Не сте яли свинската опашка на фащ.Влиза и не излиза.Квадрати.

fallback