Личен архив

 Яли ли сте еце на рътия? А знаете ли какво е покрекло? Може би само сте чували колко вкусна е пилешката саламура, но опитвали ли сте половка по селски? Е, ако до небцето ви не е достигало нито едно от тези традиционни ястия, задължително трябва да посетите някое заведение в Северозапада. Това, което ги обединява е един монтанчанин, който събира рецептите за приготвянето им, за да прослави онова, с което се хранят по неговия край. 

 
Какво има в чинията ти по празниците?
 
Гньетани чушки с боб, домашната питка, сладък ошав и тиквеник. На другия ден свинско месо, кисело зеле и не на последно място - хубави вино и ракия. С тези вкусотии семейството на Иван празнува Бъдни вечер и Коледа в село Мокреш, Монтанско. Неговата маса обаче е твърде различна – не само защото е на хиляди километри от тях, не заради това, че не може да си сготви, а поради простата причина, че е на работа – в един от най-големите увеселителни паркове в Германия. 
 
Минавайки през кухните на големи заведения в САЩ, Испания, Италия, Исландия, Великобритания, в момента Савов е част от екипа на индийски ресторант. Вместо да приготвя любимите гозби на своите баби Вергина и Вацка, той готви предимно ястия като пакора, палак панеер, самоза  и други. Докато издава поръчките за Нова година, може би ще похапне пиле с тандори сос и манго ласи, а гньетени чушки ще си направи по-късно.
 
От „Съпромат“ до готварската престилка
 
Иван завършва Технически университет София, но  инженерната професия така и не успява да го привлече. По думите му, по негово време имало глад за инженери, а сега по-скоро се намират доста гладни инженери. 
 
„Светът гладува, Грета едвам сколасва горката. А някой трябва да го храни, засега сме милиард индийци и аз... Шегувам се“, казва готвачът по призвание. Висшата математика така и не му помага в живота, затова се преориентира:
 
„Ще ме прощава доц. Пешева от ТУ. Иначе след една бригада в САЩ където пържех яйчица, реших да захвърля учебниците по „Съпромат“ и да правя това което ме прави щастлив“. 
 
Савов си спомня, че все пак се интересувал от готвене още като дете, но първите му опити не завършили добре: 
 
„На 6-7 години исках да си направя класика - „яйце на хартия“ или както му казваме у Мокреш - „еце на рътия". Почти не запалих къщата на село, баба ми ме нашляпа и добре, че нямаше норвежци, че животът ми щеше да се развие по друг начин“, смее се той. 
 
"Гозбите у Северозапада" 
 
На един свой рожден ден той получава готварска книга – от неговия френски заместник- главен готвач Юен. Разглеждайки различни рецепти от провинция Бретан, се сеща за своето родно място и решава да напише книга.
 
Кои са най-популярните гозби от Северозапада, четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase