Pexels

С какво свързвате последните работни дни преди Коледа? По това време обикновено всички опаковат и си разменят подаръци, черпят се в офиса и правят планове за пътуване и посрещането на Нова година. Наред с традиционните баници и тиквеници, има нещо сладко, чийто аромат не се забравя лесно. Точно така – меденките, които се топят в устата и ухаят на канела.

 
Голямо щастие е да се наспиш в събота, да си направиш едно капучино и да отвориш кутията за сладки, където са останали от любимите ви меденки.
 
Е, меденките по Коледа, които украсяваме с цветен фондан или шоколад, са малко по-различни. Те могат да съдържат яйца и мляко, с което те са подходящи за постещите.
 
Ако ви се похапват меденки, то днешната постна рецепта ще ви допадне.
 
Необходими продукти:
 
– 3 чаени чаши брашно;

– три четвърти чаена чаша мед (около 150 грама);

– 1 чаена лъжица сода бикарбонат;

– 1 чаена чаша топла вода;

– половин чаена чаша олио;

– канела на вкус.
 
Начин на приготвяне:
 
Затоплете вода и я изсипете в подходяща купа за приготвяне на тесто. Сложете меда и разбъркайте докато се разтвори. После поставете олиото и малко по малко брашното, което предварително сте пресели и объркали със содата. Накрая изсипете и канелата.
 
Не ви е нужен миксер. Бъркайте сместа с дървена лъжица. Когато стане хомогенна смес, омесете с ръце.
 
Набрашнете покривката леко и разстелете тестото. Изрежете меденките с подходящи формички. Ако желаете, може да ги поръсите отгоре със захар.
 
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете меденките върху тава с хартия за печене, след което печете за около 20-25 минути.
 
Меденките се изваждат след като добият лек загар. Хубаво е след изстиването им да ги приберете в кутия и да ги похапвате на другия ден.
 
Пробвайте. Да ви е сладко!
Още постни рецепти ще намерите в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase