Снимка: Reuters, архив

Американското министерство на земделието за кратко допусна грешка на сайта си, публикувайки списък с държавите, с които има споразумение за свободна търговия.

Сред тези държави са например Коста Рика, Доминикана, Колумбия. Сред тях се нареди обаче и Уаканда.

Тази държава обаче съществува само във вселената на Marvel. Уаканда е напълно измислена източноафриканска държава, родина на супергероя Черната Пантера.

Малко след като потребители в Twitter и американските медии откриха грешката, Уаканда беше премахната от списъка, но пък започнаха шеги, че двете държави са в търговска война.

Уаканда за първи път се появява в комикса "Фантастичната четворка" през 1966 г. Преди година филмът "Черната пантера" направи Уаканда още по-известна.

Необичайната поява на Уаканда в този списък беше забелязана от Франсис Цън, софтуерен инженер, който търсел какви ще бъдат агрикултурните тарифи заради стипендия, за която кандидатства.

Отначало той дори решил, че е объркал и е запомнил грешно името на страната от филма, обяснява Цън пред Reuters.

Пред Washington Post говорител на земеделското министерство обяви, че присъствието на Уаканда в този списък е било добавен по време на тестове и е трябвало да бъде изтрита по-късно.

След като все пак страната беше премахната, един репортер шеговито попита дали все пак САЩ има споразумение за търговия с Уаканда и как се развиват преговорите с Аграба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase