Снимки: Reuters
fallback

Виенската балетна академия е едно от най-престижните училища за балетисти в света. Вратите за възпитаниците на учебното заведение, създадено през далечната 1771 година, са отворени навсякъде. Те танцуват в Мариинския театър в Русия и Кралският балет във Великобритания. Но този успех идва с висока цена.

Разследване показва, че децата във Виенската балетна академия са подлагани на системен тормоз. То започна през април, когато се разпали истински скандал. Австрийският вестник Falter публикува информация, че децата са удряни, дърпани за косите, наранявани, а учителите им се подигравали заради теглото.

"Децата в Академията не са предпазени от дискриминация, небрежност и негативни медицински ефекти“, отбелязва докладът на комисията, свикана от австрийското правителство.

Оказва се, че децата са били окуражавани да пушат, за да контролират теглото си. Освен това са били подлагани на много тежки и интензивни тренировки , които, според доклада, „застрашават благосъстоянието им“.

Преподавателите престъпвали и други граници – те се обръщали към учениците си само с първи имена и размера на дрехите им, за да ги засрамят, ако са наддали килограми.

"Получихме информация, че на децата е казвано да започнат да пушат, за да не са толкова гладни“, казва говорителката на комисията Сюзън Рейндл-Кроускопф.

Във Виенската академия учат близо 130 деца, 80% от тях идват от чужбина. Тези, които са били окуражавани да пушат, са на възраст между 10 и 18 години. Заради постоянния тормоз, някои от тях развили анорексия и булимия.

В отговор Виенската балетна академия заяви, че „благосъстоянието на учениците е неин приоритет“ и мерки вече са взети. Броят на представленията на децата са намалени. Също така е дадено началото на програми за психическо и физическо здраве.

Комисията също отбелязва тези промени в доклада си, но според тях, те не вършат работа, а по-скоро са наложени за по-добро възприемане на Академията от обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

на мен па една даскалица по български ни разказа как по цял ден говорели на български, докатао по математика смятали на български... та такива ми ти

12

Анонимен

преди 4 години

Същото е и в Росгвардията, та има и още. Ама как се справиха със стрелеца! За 5 минути.

11

Не!

преди 4 години

Нечии болни амбиции съсипват здравето на децата. Пълен абсурд! Трябва да си ментален кастрат за да вярваш, че с насилие и унижения ще изградиш нещо позитивно...

fallback