Снимка: Reuters
fallback

След дълга борба с рака, на 61-години почина Мари Фредриксон, вокалистката на култовата шведска група Roxette.

Мари е издъхнала сутринта на 9 декември, а смъртта й потвърди шведският вестник Express, който публикува изявление на семейството й.

"С голямо прискърбие съобщаваме, че една от най-обичаните артистки ни напусна. Мари Фредриксон почина сутринта на 9 декември вследствие на болестта, с която се бори години наред. Съпругът ѝ Микаел Болиос и двете ѝ деца - Инес Жозефин и Оскар, страдат най-много за нейната загуба", гласи то.

В изявлението още се посочва, че Мари ще бъде погребана в тесен семеен кръг.

През 2002 година, докато спортува с мъжа си, Фредиксон започва да се чувства зле и по-късно колабира и получава гърч. Диагностицирана е с тумор на мозъка и претърпява операция за премахването му. Тя преминава през месеци на химио и лъчетерапия. Операцията я оставя сляпа с едното око и почти глуха с едното ухо. Дълго време й е трудно дори да говори.

Но тя не се отказва. В едно от интервютата си през 2015 година признава : "Бяха трудни и дълги три години, но сега съм здрава. Вече не се подлагам на лечение". За страха си от смъртта тя пише в един от соловите си проекти - The Change.

Suddenly the change was here, пее тя, Cold as ice and full of fear / There was nothing I could do / I saw slow motion pictures / Of me and you. (Изведнъж, промяната беше тук/ Студена, като лед и изпълнена със страх/ Нямаше нищо, което мога да направя/ На забавен кадър видях картини/ На мен и теб)

Мари успява да се върне на сцената заедно с Пер през 2009 година, а последният албум на Roxette излиза през 2016 година. Двамата обикалят и света, като се отбиват два пъти в България - през 2011 и 2015 година, когато отбелязват 30 години на сцена. Но още тогава Мари не изглежда добре - тя излиза на сцената придържана от колегите си и през цялото време пее седнала.

През 2016 година тя официално се отказва от турнетата, малко преди премиерата на Good Karma. Тогава докторите я съветват да спре с музиката и да се фокусира върху здравето си.

Родена на 30-ти май 1958 година, Мари започва музикалната си кариера в близкия град Халмщад. Там среща и бъдещия си партньор на сцената - Пер Гесле. Но преди това Мари Фредиксон пее в пънк групата Strul, а след като тя се разпада, се радва на успешна солова кариера и се превръща в един от най-обичаните и успешни шведски артисти.

Приключението й заедно с Пер започва през 1986 година. Целта им е една - да се прочуят извън Швеция. И успяват - двамата се превръщат в неизменна част от световната музикална сцена.

Дебютният им сингъл Neverending Love, последван от албума Pearls of Passion ги превръща в още по-големи звезди в Скандинавия, но дори и тогава компаниите отказват да пуснат албума им в САЩ. Съдбата обаче си знае работата. Шведски студент в Америка носи копие на втория албум със себе си и моли радио DJ в Минеаполис да пусне The Look. Тогава Roxette получават световно признане. Това е първият им сингъл, който се изкачва на първо място в Billboard 100, а албумът Look Sharp! става платинен.

Пикът на славата на Roxette е през 80-те и 90-те години. Заедно Мари и Пер продават близо 80 милиона албума. А навсякъде по света Мари е позната като невероятен изпълнител на живо. Тя е страхотна в студиото, но нейното естествено място е сцената. Особено голям о признане им носи песента It must have been love, която е част от саундтрака на "Хубава жена". Едни от най-известните песни на дуото са Joyride, Listen To Your Heart, Fading Like A Flower и The Look. Пер Гесле също си спомни за дуетната си половинка в Twitter.

"Времето минава толкова бързо. Сякаш беше вчера, когато прекарвахме дни и нощи в малкия ми апартамент, споделяйки невъзможните си мечти. А каква мечта имахме възможността да споделим! За мен е чест, че срещнах таланта и допротата ти. Цялата ми любов отива за теб и семейството ти. Нещата вече няма да са същите", написа Гесле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Слушател

преди 4 години

Roxette създаваха чудесна музика. Конкретно баладите им бяха едни от най-добрите създавани изобщо - изключително стойностни като текст, мелодия и изпълнение - няма начин просто да минат покрай теб. Толкова много страхотни песни.It must have been loveListen to your heartCrash boom bangSpending my timeWish I could flyFading like a flowerMilk and toast and honeyJoyrideThe lookDangerousSleeping in my carHow do you doThe centre of the heartReal SugarСветла ѝ памет на Мари.

64

Kalinko

преди 4 години

Things will never be the same...Many happy returns!

63

varg

преди 4 години

Норвежката блекк метъл сцена поднася съболезнования на семейството и близките й,както и милионите фенове по цял свят.

fallback