Снимка: Булфото

Днес се прощаваме с големия български актьор Стефан Данаилов. Преди завинаги да изпратят Мастъра в последния му път, неговите приятели и колеги си спомнят за него.

"Една такава душа не може да бъде подминавана или забравена", каза председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR. За първи път двата се срещат след като Мутафчиев завършва НАТФИЗ. Но актьорът първо вижда Мастъра на сцена точно когато влиза в Академията.

"Аз влязох 90-та година в Академията. И когато тъкмо аз започвах, се дипломираше неговият клас. Играеха дипломен спектакъл, мисля че беше френската пиеса "В ляво от асансьора". Ставаше въпрос за един апартамент, един асансьор и едни хора, които влизат и излизат от този малък асансьор. По време на пиесата, един от актьорите тресна вратата и тя повече не успя да се отвори. Настана един страшен шок за всички, които играят на сцената, защото тази врата участва още. В един момент Мастъра се надигна тежко, излезе от залата и влезе на сцената като техник, който ще оправя вратата. Потропа и каза "Аз съм за вратата", а Влади Въргала каза: "Ама аз не съм ви викал", "Да, ама аз съм тука". Би един шут на вратата и тя се отвори и повече не се затвори", разказа Мутафчиев.

"За мен той беше "цар лъв в свят от мишки". За да бъдеш човек, преди всичко трябва да имаш талант, който Мастъра безспорно притежаваше. Стоеше до тебе и като те прегърне, изчезваш в неговата меча прегръдка", каза още актьорът.

"Актьорите в него бяха от поколението на едни "мощни динозаври". Актьори, които гледаш на сцената и онемяваш", отбеляза Мутафчиев.

Той бе категоричен, че в България се раждат много талантливи деца, които един ден ще станат велики актьори. За съжаление обаче сигурността на театралната сцена вече липсвала.

"Света на театъра се промени много. Ако преди, влизайки в един театър, се излизаше от него чак на пенсия, днес вече нещата не стоят така", посочи актьорът.

Великият актьор Стефан Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase