fallback

Общ преглед
Швейцарски бизнесмен е закупил колекция от нацистки вещи с една-единствена цел: Да избегне попадането им в грешки ръце.

"Направих го за човечността", обяснява Абдула Шатила пред CNN. "Исках да ги извадя от обращение", допълва бизнесменът.

Сред закупените вещи са личната кутия за цигари на Адолф Хитлер, негова шапка, лимитираното лично издание на "Моята борба", притежание на Херман Гьоринг. Имало е и няклко ръчно писани писма от Хитлер до негов приятел от детството, пишеща машина, на която асистентът му е писал, сребръна рамка на командира от СС Улрих Граф, както и подарък за кръщенето на дъщерята на Херман Гьоринг.
Oще по темата
Закупените вещи ще бъдат изпратени към Израел и предадени на неправителствената религиозна организация "Керен Хайесод".

"Исках да ги унищожа", обяснява Шатила. "Но в крайна сметка да ги дам на еврейска организация може би е по-подходящ край на тази история", казва бизнесменът.

Той допълва, че е оставил решението за съдбата на вещите в ръцете на "Керен Хайесод".

"За мен е много важно обектите от тази болезнена историческа ера да не се окажат в грешни ръце", допълва той.

"В тези времена, когато тенденциите за национализъм и анти-семитизъм растат в Европа, бих искал да дам пример с възможностите си", казва Шатила. Той е похарчил €600 000 за притежаваните от Хитлер вещи и казва, че не съжалява за нито една.

Преди аукциона председателят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин изпрати писма до лидерите на всички германски водещи партии, призовавайки ги да спрат търга.

"Продажбата на такива вещи не трябва да бъде по-различна от търг на лични вещи на Осама бин Ладен или пък Андерш Брейвик. Аргументът за исторически интерес е просто семантика", написа Менахем Марголин.

След като обаче е разбрал мотивацията на Шатила, равинът сменя мнението си. "Като равин не ми се случва често да нямам думи", пише той в писмо до бизнесмена. Той бил "поразен" от действията на швейцареца.

Самият Шатила казва, че няма какъвто и да е интерес да види покупките си. Той изчаква да получи сертификатите от аукционна къща "Херман Хисторика", с които се потвърждава автентичността на продаваните вещи, преди те да бъдат изпратени към Израел.

"Имам пълна вяра, че "Керен Хайесод" ще вземат правилно решение какво да правят с това дарение. Надявам се, че такива деликатни предмети ще бъдат изложени в музей на Холокоста и ще имат далеч по-добро приложение, откъдето и да било другаде", допълва бизнесменът.

За него е важно бъдещите поколения да не забравят зловещите уроци на историята. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 години

До: 37 - Само питамЛогичен въпрос. Преди основаването на държавата Израел, е имало много еврейски паравоенни организации. Такива като Иргун и Лехи са били смятани първоначално за терористични организации, каквито всъщност са били.Те обаче са повлияли много израелски политици, а някои от политиците, като Ицхак Шамир са били дори техни членове.Много от идеите им са близки до тези на нацистите, но в смисъл, че евреите са висшата раса, а арабите низша, нещо като роби.

35

Анонимен

преди 4 години

С учудване разбрах току що, че Еда Гьоринг, дъщерята на Херман Гьоринг за която се говори тук, е починала едва миналата година на 80 годишна възраст.

34

Анонимен

преди 4 години

Айдаааа,пак поредното шоу-реклама!

fallback