Снимка: pixabay
fallback

Редовната консумация на варива - боб, леща и грах понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, съобщава сайтът Медикъл експрес, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.

"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

Заекът, кравата и овцата са тревопасни животни с характерните за това развити зъби и специфично устройство на стомаха, различно от човешкото. Учи се в материала до 7клас. Всяко едностранно хранене е вредно. Има си незаменими мастни киселини които не могат да се набавят от растителна храна

4

ПорЦелан

преди 4 години

Боб, кисело зеле, яйце и ряпа - гарантирано води до дълголетие, защото всички около вас ще умрат по-рано заради сероводорода!

3

Анонимен

преди 4 години

И монсанто за пиене,е върхът

fallback