Редовната консумация на варива - боб, леща и грах понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, съобщава сайтът Медикъл експрес, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10 процента по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.
"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.
Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива. (БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
5
Анонимен
преди 4 годиниЗаекът, кравата и овцата са тревопасни животни с характерните за това развити зъби и специфично устройство на стомаха, различно от човешкото. Учи се в материала до 7клас. Всяко едностранно хранене е вредно. Има си незаменими мастни киселини които не могат да се набавят от растителна храна
4
ПорЦелан
преди 4 годиниБоб, кисело зеле, яйце и ряпа - гарантирано води до дълголетие, защото всички около вас ще умрат по-рано заради сероводорода!
3
Анонимен
преди 4 годиниИ монсанто за пиене,е върхът