fallback

30 г. след падането на Берлинската стена и след обединението си Геrмания е най-голямата и мощна икономика в Европа.

В страната обаче все още има разлика между бившата ГДР и ФРГ.

Обединението на двете Германии е скъпо начинание. От 1990 г. до днес в икономиката на Източна Германия са постъпили 1 млрд. и 600 млн. евро във във на инвестиции за инфраструктурни проекти, оздравяване на икономиката и социалната сфера.

Въпреки това изтокът все още не е наваксал с изоставането си и разликите са все още видими с просто око, предава DW.

Средната заплата в Западна Германия за 2018 г. е 3400 евро - със 700 евро повече, отколкото на Изток. В бившата ГДР безработицата е почти 2% по-висока, отколкото в бившата ФРГ

Структурата на пазара на труда също допринася за големите разлики Именно затова в последните 30 г. населението на Източна Германия се е стопило с 11%.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 4 години

1 милиард и 600 милиона евро???!!!Драскащите недрамотници,по така наречените "сериозни" сайтове се множат ли множат!Че само гаулайтерът на Територията затри повече евро за ЦЕЛИ ОСЕМ АМЕРИКАНСКИ ЩАЙГИ,а на аборигените сякаш нищо не им се отрази,а искате за толкова евро Източна и Западна Германия да се изравнят в икономическо отношение!Бааах ти неграмотната и немислеща "списваща" Ентелегенция, "подбрана" в "сериозните" сайтове!*** че им вярвай на драсканиците!!!

45

гражданин

преди 4 години

В момента имам такива неприятности, че въобще не мога да мисля за Германия.

44

Българин от Германия

преди 4 години

Аз зная за 100 милиарда ДМ годишно, значи 50 милиарда евро. За 30 години 1500 милиарда евро. Това е. Само че голяма част от тези инвестиции се завърнаха в бившата Западна Германия. Например големите вериги Алди, Лидл и др. А налятите пари идваха от т.н. Пакт за Солидарност, за който още плащам 5,5% от печалбата на моята фирма.

fallback