Instagram
fallback

Йогата е едно от нещата, с които човек може да се освободи от стреса и напрежението в края на деня. Редовното ѝ практикуване подобрява пластичността на тялото, подобряват психиката и помага за някои здравословни проблеми. Но може ли да бъде опасна, ако човек не знае как да я практикува?Британски физиотерапевт алармира пред „Telegraph“, че правенето на различните пози с цел показване в социалните мрежи, крие риск от контузии.

Според Беноу Матю, все повече хора се опитват да повторят нещо, което са видели в интернет или под въздействието на свои известни приятели, искат да си направят оригинални снимки. Те искат да застанат в поза „Лодка“, „Лък“, „Дърво“, „Войн“ и други популярни, но когато не ги познават достатъчно или няма кой да им покаже, се насилват само за кадъра. С това ръстът на нараняванията по време на подобни „упражнения“ се увеличава. Друг е въпросът, че голяма част от позите са заснети на опасни места.

Проверка на физиотерапевта показва, че в Instagram има близо 73 млн. снимки с хаштага #yoga. Те варират от най-простата поза до доста сложни, като голяма част от тях не са правилно изпълнени. 

Беноу Матю коментира още, че основният проблем е когато начинаещи хора или такива, които дори не ходят на класове по йога, пробват да изпълнят пози, които са трудни и подходящи за напреднали.

„Това, че можете да докоснете с глава пода по начин, който другите не могат, повдига самочувствието, но това не означава непременно, че това, което сте направили е здравословно“, посочи той.

Още за рисковете, които носи йога позьорството, четете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback