Снимки: Reuters
fallback

30 години след падането на Берлинската стена, хората от Източна Европа се страхуват за бъдещето на демокрацията си, пишe The Guardian.

Според ново изследване те са скептични относно правителството и управляващите партии. Хората не  вярват и на медиите.

Проучването показва „алармиращи нива“ на безверие в демократичните системи, но все пак според неговите автори, много от хората все още вярват, че могат да повлияят на политиците и да подобрят обществото.
Младите хора, най-вече жените, пък се занимават с повече социални дейности и са оптимистични в постигането на позитивна промяна.

В проучването на YouGov, публикувано от Open Societies Foundations, участват 12 500 души от България, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Според данните от него между 51% и 61% в шест държави, включително Германия, чувстват заплаха за демокрацията си.

Три четвърти от анкетираните в България, половината от тези, анкетирани в Унгария и Румъния, една трета от поляците и една пета от германците смятат, че изборите в държавите им нито са свободни, нито са честни. Във всички 7 държави по-малко от една четвърт от анкетираните над 40 години вярват, че светът е по-безопасен след 1979 година.

Доверието в информацията, разпространявана както от правителството, така и от мейнстрийм медиите, също е ниско.

В повечето държави хората чувстват, че свободата на словото, правото на протест и законодателството са компрометирани. Повечето от унгарците, българите, румънците, словаците и поляците вярват, че ще има последствия за тях, ако критикуват правителството си.

Малко под 60% от анкетираните във всички държави са убедени, че справедливостта е под заплаха.
Според по-голямата част от анкетираните в България, Румъния, Унгария и част от анкетираните в Словакия, Полша, Германия и Чехия е трудно да живееш живота, който искаш, независимо от миналото, етническата и  сексуалната ти принадлежност.

Но въпреки негативните данни, проучването посочва, че има огромно желание у хората да се изправят срещу тези предизвикателства.

Все повече младежи между 18 и 22 години започват да се ангажират със социални дейности. Тези между 23 и 37 година са оптимистични, че могат да променят нещата към по-добро.

Във всички държави анкетираните са категорични, че искат да видят повече работа от страна на правителствата си в подкрепа на жените, младите и възрастните, хората с увреждания и тези с по-ниски доходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 4 години

До 24,Само в Китай и СК няма мизерия? Китай много дръпна по доходи след допускане на вид капитализъм и партийна линия, която техен вожд изказва като "Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки.". Стандартът е висок, където държавната намеса е намаляла драстично.Иначе явно не си виждал света. Поизлез малко и тогава говори. Освен ако не е мизерия да се тюхкаш, че не си купил къща за милиони или дънки за 500 евро... Само тук съм виждал опърпани хора по улиците, а бая пътувам.

47

тук промени няма

преди 4 години

промяната бе проведена по хореография на Политбюро на престъпниците от БКП, които създадоха СДС и поредните политически коптори, последния бе ГЕРБ - всички те се ръководят от бивши ДС ченгета, доносници или фамилна червена номенклатура.В България днес се поддържа русофилската мафия, където бившите ченгета се смесиха с криминалния апарат за да издоят дърбжавата. Комунистическите номенклатури си присвоиха собсвеността обраха народа и принудиха умните да напуснат. Сега чакат Путин да ги освободи

46

какви промени?

преди 4 години

В България продължава да управлява червената рашистка мафия, която мародеритее от СССР коронясаха през 1944 г. Тези убийци, крадци и некадърници(познати до скоро като БКП и престъпното ДС се превъплатиха в 'демократични' партии и ограбиха народ и държава. БКП банкрутира държавата многократно по времето на цигганнето Тато правешки, като превърна българския народ в безлична, безправна и безимотна маса. Днес на власт е кочияша му СИКаджийската мутра БокоТиквата. Каква промяна бре хора, маскирани са

fallback