За някои хора в Амстердам работния ден започва в 8 вечерта. Мария е една от тях - тя е стриптизьорка в един от най-старите барове в града.

Тези места за увеселение обаче са напът да останат в миналото, защото все повече хора в Амстердам са против тях.

Всяка вечер хиляди туристи обикалят из квартала на Червените фенери в Амстердам. Близо 700 мъже и жени изкарват хляба си с най-древната професия и привличат хиляди зяпачи.

Нощта е времето на еротиката, сутринта е време за мръсотия.

"Някои от местните трябва да чистят вратите си всеки ден, защото туристите уринират пред тях. Една дама има сутерен в който непрекъснато влизат и излизат разни лица", негодува художника Оскар Бурие. Той вече 25 г. живее в квартала на Червените фенери.

Оскар и съседите му са инциирали кампанията "Аз живея тук", за да напомнят на туристите, че и обикновени хора просто спят там. Общината плаща за плакатите, но те се чувстват изоставени.

Оскар споделя, че когато погледне в 4 часа от прозореца си не вижда полиция, а само наркомани, напълно необезпокоявани.

Според съпругата му за да се оправи квартала трябва да се закряит поне част от кръчмите и да ес отвори място за местните магазини.

"Тогава посетителите ще могат да видят истинското лице на Амстердам", казва Йет Теен Хорн пред DW.

На друго мнение е обаче собственичката на магазин за шоколад Саломе. Тя смята, че не проститутките трябва да бъдат изгонени от квартала, а хората трябва да се държат по-културно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase