Снимка: Reuters

В четвъртък Лувърът ще открие своята грандиозна изложба, посветена на 500-годишнината от рождението на Леонардо да Винчи. Близо 200 хил. души вече са си купили билет, за да видят шедьоврите на майстора.

162 картини, рисунки, ръкописи, скулптури, предмети на изкуството са събрани в най-голямата експозиция, посветена на творчеството на Да Винчи. Сред тях са 11 от общо около 20 картини, приписвани на Да Винчи. Всяка от въпросните 11 картини е обградена от подготвителни рисунки и недовършени творби, които обясняват как е била създадена.

"Да Винчи е нарисувал малко картини - заяви един от кураторите на изложбата Венсан Делиовен. - Редица негови картини са недовършени. Хората обаче са били очаровани."

Най-известната картина на Да Винчи - Джокондата, не е включена в изложбата. Посетителите няма да видят и най-скъпото платно в света "Спасителят на света". На негово място има копие, нарисувано от учениците от School of Leonardo da Vinci. Кураторите на изложбата положили всички усилия за да наемат оригинала, ала опитите им били неуспешни. Те дори не получили отговор на писмата си.

Изложбата включва впечатляващи рисунки, документи и скици на Да Винчи, както и творби на други ренесансови художници. Експонатите показват изминатия от Да Винчи маршрут между Флоренция, Милано, Мантуа, Венеция, Рим и Франция.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 година

И защо трябва да пишете за Леонардо на английски? Когато е живял Леонардо, англите проверете на какво ниво на развитие са били! Те и досега почти нямат своя култура, реално казано.

3

Анонимен

преди 1 година

Леонардо е починал през 1519. Най-простите хора работят в този сайт.

2

Анонимен

преди 1 година

Вие сте необразовани ***. Леонардо да Винчи е починал през 1519, не се е родил тогава. От страна на "журналиста" виждаме непрофесионализъм в чистата му форма.