Снимка: Reuters
fallback

За никого не е тайна, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун страда от параноя и обсесия свързана с неговата сигурност. Изглежда, той е стигнал още по-далеч.

Журналистът Чад О'Каръл, който работи като коренспондент за сайта NK News, работел по материал за конструкцията на сграда в столицата Пхенян. Докато наблюдавали сградата от горе, източниците му забелязали нещо странно - прозорците на горните етажи на по-високите сгради били покрити и запечатани. Рискувайки много, те започнали да правят снимки.

О'Каръл публикува снимки на сградите преди една година и сега и наистина се оказва, че те умишлено са били покрити. Според източниците му, става дума за хиляди апартаменти, в които вече не влиза слънчева светлина. Така, гостите на луксозният хотел "Корио" са принудени да гледат към замъглени плоскости, без да виждат в детайл нищо отвън.

"Според нас, целта на всичко това е хората да не могат да виждат в така наречения "Забранен град" в Пхенян", казва Чад О'Каръл пред CNN.

"Забраненият град" е място, където са събрани всички правителствени сгради на Северна Корея, както и офисите, в които Ким Чен Ун и приближените му говорят за бизнес.

Височината на тези сгради, в един от луксозните квартали на Пхенян, носещ наименованието Пхянхатън, обаче засилва параноята на режима.

"Ако си убиец, най-вероятно ще предпочетеш да се качиш някъде на високо, за да виждаш кой влиза, кой излиза, какво се случва. Ще искаш да знаеш какъв е графикът и къде се намират всички. Тези апартаменти ще ти дадат добро поле за наблюдение, кой в кой офис се намира", казва експертът Дийн Чънг.

Но по този начин, Ким Чен Ун блокира гледката на много влиятелни хора в страна и депутати, които са получили апартаментите си като подарък. Тях лидерът на Северна Корея обича да глези и с луксозни подаръци и големи суми пари, за да го поддържат на власт.

"Когато стигнеш до там, че да блокираш гледката на най-доверения си елит, няма как да не се стигне до поредица от недоразумения", твърди О'Каръл. Но според Дийн Чънг, хората, на които Ким Чен Ун е дал власт, най-вероятно разбират защо са нужни тези мерки.

"Това е нация, която екзекутира предателите на режима с противоракетни оръжия. Сравнено с това, да покрият прозорците е абсолютно нищо и не си струва да умреш за това", категоричен е той.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

Това не е вярно! Пълни глупости и измислица на болните мозъци от ФАЩ! Не случайно CNN е канала с най-фалшиви новини!

12

Анонимен

преди 4 години

Тия май още са в каменната ера.Какво ще спре туристите в Северна Корея да снимат с дронове. Сега има мини дронове големи колкото човешка длан. Могат да летят на километри разстояние и като се вдигнат високо са безшумни и незабележими. Всеки може да снима където си поиска.Отделно че всички големи държави имат стотици шпионски сателити със супер мощни камери които могат да снимат дори през облаци или в пълна тъмнина. Няма нищо скрито. Военното разузнаване знае всичко.

11

Калеко Алеко

преди 4 години

Прас.чо пак се е изкиприл, като за новогодишно тържество, остава му само да гризне лимончето ... !!!

fallback