Снимки: Reuters

Люис Хамилтън е само на една крачка от спечелването на поредната титла във Формула 1. Ала изглежда че петкратният световен шампион не е особено щастлив. Той публикува съобщение в Instagram, което притесни феновете му.

„Чувствам, че просто искам да зарежа всичко. Да се изключа напълно. Защо да ми пука, след като в света цари такъв хаос, а хората не се интересуват от това?“, пише звездата в дълъг пост.

Хамилтън изпусна победата в Япония миналата седмица, но Мерцедес завоюва титлата. Притеснението му обаче не е продиктувано от случващото се на пистата, а със с природата като цяло.

„Здравей Свят, надявам всички се наслаждават на деня си. Точно сега аз съм тъжен, заради това на къде отива света. Измирането на нашата раса става все по-вероятно докато прекаляваме с използването на ресурсите. Светът е объркано място. Лидерите ни или са необразовани, или не се интересуват от околната среда“, пише Хамилтън.

През последните няколко години той не спира да обръща внимание на случващото се с глобалното затопляне. През 2017 година шампионът премина на растителна диета и спря да яде месо. А преди няколко месеца обяви, че ще отвори верига за веган бургери, за да намали въглеродните емисии.

"Селското стопанство е най-големият замърсител с повече от 50% от цялата туристическа и пътническа индустрия комбинирано. Тъжен съм, че виждам как хората, дори и мои близки приятели, игнорират какво се случва всекидневно. Образованието е ключът – учили са ни, че месото е добро за нас, но са ни лъгали в продължение на стотици години. Аз съм на 32 години и осъзнавам какъв отпечатък оставям върху света. Опитвам се всекидневно да разбера какво да направя за да съм по-добър. Искам животът ми да има значение и честно, досега той няма смисъл.

Да съм част от проблема е безсмислено. Да съм част от решението е смислено и се старая да се справям по-добре“, допълва Хамилтън. Той призовава всеки да се образова и да намери нещо, което да го стимулира да опазва околната среда.

„Станете вегани. Това е единственият начин да спасим планетата си. Може да стане толкова бързо – просто трябва да насочите вниманието си там“, пише в заключение петкратният шампион.

Разбира се, от тима му Мерцедес веднага бяха потърсени за коментар. Пред журналисти, говорител на отбора заяви, че Люис е говорил за околната среда и не е имал нищо предвид относно участието му във Формула 1.

"Въпреки че не съм сигурен...", заяви той.

И докато феновете му бяха притеснени от думите "искам да зарежа всичко", то други еко активисти не бяха много възхитени от думите на Хамилтън. Един потребител написа в Twitter: "Трудно е да те вземем на сериозно, след като работата ти е да караш в кръг бълваша газове земна ракета."

Друг също критикува шампиона: "Люис Хамилтън ви казва да станете вегани, след като той самият кара кола с огромен двигател около света."

"Ако всички станем вегани, това позволява на някои от нас да обикалят около света с частни самолети и да продължават да се състезават. Това ли е мисловният ти процес?", пише друг потребител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase