Снимка: Нова тв

За първи път в село Брестовица се състоя събор на стари автобуси. Оказа се, че част от тях още са в движение, както и в детските спомени на днешното активно поколение.

Шест стари возила, събрани в един автопарк в продължение на три години - това видяха посетителите на първия по рода си събор. Шедьоврите на българския транспорт са използвани активно през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Независимо от годините и навъртяните километри, те все още се движат по пътищата.

"Това са автобуси, които ще останат за поколения след нас. В България е имало епоха на автобусостроене и искаме хората да могат да се качат в тези рейсове. Нямаме идеята да бъдат музейни експонати", каза собственикът Светослав Славов пред Нова тв.

Стартът на колекцията е даден със закупуването на автобуса "Шкода 706" от Чехия, който беше една от най-големите атракции на ретро събора. Макар и на преклонна възраст, този автобус безпроблемно преодолява маршрута между Брестовица и Златитрап.

Събратята му - българските "Чавдар"-и, по нищо не отстъпват по мощност и скорост.

По-възрастните зрители си спомниха за младостта, виждайки най-старият ветеран в ретропарка, произведен през далечната 1959 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase