Общ преглед
Задръстени булеварди, претъпкани автобуси и влакове. Хора, които стават с часове по-рано, за да стигнат до работа, училище, университет.

Хиляди тонове вредни емисии, изнервени хора, които губят времето си.

Тази сиутация може би звучи познато за повечето столичани. Всъщност обаче, става въпрос за град около 6 пъти по-голям от София - Манила.

Филипинската столица има проблеми с трафика от години. Сега обаче говорителят на президента Родриго Дутерте - Салвадор Панело, си навлече гнева на филипинци.

Панело се обърна към гражданите на Манила, които ежедневно се сблъксват с хиляди проблеми при придвижването си от точка А до точка Б, с думите: Ако искате да пристигате нареме, просто тръгвайте по-рано!

Това звучи почти логично, но постоянно чупещите се влакове на обществения транспорт не помагат на ситуацията. Според филипинците Панело е загубил всякаква връзка с реалността.

Един жител на Манила обяснява пред BBC, че и в момента на някои ученици им се налага да стават в 5 часа, за да стигнат навреме за часовете си.

Президентът Дутерте също е подложен на критика. Наскоро правителството му закупи стар военен американски самолет за $39.9 млн., който ще бъде използван като частен джет за президента. Според правителството самолетът, който ще бъде доставен следващата година, ще бъде използван и от други политици от правителството и в кризисни ситуации.

Това обаче никак не помага на филипинците. В Twitter доста коментират ситуацията гневно.

"Трафикът в Манила става все по-зле и по-зле, а администрацията се награждава с джетове. Лудост!", пише един филипинец.

Манила е един от най-гъсто населените градове в света със своите 12 милиона жители. От 2015 г. насам нееднократно печели анти наградата за "най-лошия град за шофиране".

Според говорителя на президента обаче, това е силно преувеличено.

"Какво имате предвид с транспортна криза? Аз виждам само трафик!", обяснява той пред местни медии.

"Има транспорт, всички можем да се качим. Хората стигат където имат нужда. Има решение, ако искате да пристигнете рано до дестинацията си, тогава тръгвайте по-рано!", обясни Панело.

Без изненада коментарът му не е възприет с възторг.

"Учениците тръгват в 5 часа за час в 8 часа. Милиони разчитат на обществения транспорт, за да стигнат до училище и работа, и са подложени на ужасите на болезнено бавен трафик, препълнен обществен транспорт и чупещи се влакове", обяснява Гемуел Марамба, транспортен активист, пред BBC.

Лошата транспортна система причинява много стрес и гняв, допълва той.

Наскоро пък 3 основни влака на градския транспорт се счупили, което принудило пътниците да вървят пеш в останалата част от маршрута си.

Мнозина повдигат и въпроса за частния самолет, купен с държавни пари. "Бюджета за здраве и образование е бил орязан заради това", негодува в Twitter студентът по медицина Ия Елаго.

И докато несъмнено политиците във Филипините са загубили връзка с реалността, някои хора предлагат решения, които обаче едва ли работят за всички.

"Просто работя от вкъщи. Елиминира нуждата да се разправям с хората и стреса", обяснява една филипинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар