Снимка: Pixabay
fallback

Шпионски кръг, който по времето на Студената война е разкривал британски военни тайни за Съветски съюз, е бил разкрит благодарение на огорчена съпруга, става ясно от разсекретени документи.

През 1961 г. властите са разкрили шпионския кръг Портланд, наречен така на военноморска база в Дорсет, от която са били крадени документи, включително за първата британска атомна подводница. Там са били заловени петима съветски шпиони, които по-късно биват осъдени.

Двама от тях -  Хари Хютън и тайната му любовница Етел Джи, са британци. И двамата са работили в базата и разсекретени документи на MI5 разкриват, че съпругата на Хютън се свързала с адмиралтейството с притеснения за съпруга си на три пъти през 1955 г., пише Guardian.

В писмо от 1956 г. дори пише, че съпругата на агент Хютън "предполага, че съпругът й разкрива тайна информация на хора, които не трябва". От там обаче допълнили, че всъщност, това може би не е нищо повече от брътвежите на ревнива и отритната съпруга.

През март 1961 г. обаче Мартин Джоунс, който само 4 г. по-късно ще застане начело на тайната служба, пише, че е трябвало твърденията на г-жа Хютън да бъдат разгледани по-сериозно.

Вероятно сигналите на съпругата са били пренебрегнати заради отношенията й с Хари. Те се разделили през 1955 г., а Хари дори се опитал да я убие, бутайки я от скала. Опитът му обаче бил осуетен от случайни минаващи.

Когато се върнали у дома тя разказала, че той хвърлил чаша джин в лицето й и казал "Трябва да се отърва от теб, знаеш твърде много".

Сред другите детайли, които са разкрити в документацията на MI5 пише още, че Хари Хютън имал документи, на които пишело "Строго секретно". В тях имало информация за "оборудване за подводно ориентиране и торпедота".

Агентът пътувал често до Лондон, откъдето се връщал с пачки пари. Веднъж показал на съпругата си място, надраскано с тебешир, където оставя парите.

Често се връщал у дома си с групи поляци, но не казвал откъде ги познава и кои са те. Обяснил на жена си, че имал идея за "сигнал за разпознаване" - сгънат вестник.

След като шпионският кръг бил разкрит, от MI5 и адмиралтейството се притеснявали да не би огорчената г-жа Хютън да се свърже с пресата.

Съдбата на самия 56-годишен агент Хютън и любовницата му, 47-годишната Джи, е била да влязат в затвора през 1961 г. Те обаче били предсрочно освободени през 1970 г. и се оженили година по-късно.

Джи настоявала докрай, че е действала само от любов. Писма, които е пращала до Хари, разкриват чувствата й към него. В едно от писмата си обаче тя пише, че в никакъв случай не би сътрудничила на властите и не би направила каквато и да е сделка с тях. В друго писмо критикува Хютън.

С помощта на властите двамата се видели, докато все още били затворници. Записка от срещата на двамата сочи, че Джи, която докрай настоявала, че е невинна, предупредила Хютън: Не говори с тях. И все пак била готова да се върне в затвора и да излежи още една присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

пай се моме ми5 иде

преди 4 години

от цялата статия авторката казава че дефакто шефовете на службите британски до 1961 са си били нормални мъжкарски служби.Ще чакаме да видим какви претенции Мартин Джонс ще има към Павловата Боряна заради лукавото и завоалирано оплюване на британските тайни служби.

9

Анонимен

преди 4 години

Tова да не е опит да се замаже историята с "Кошера" - новият британски самолетоносач, който не тръгна, защото се пълни с вода. Винаги се е шпионирало какво правят другите с военно приложение. Най-малкото защото е секретно и после не може да се потвърди или отрече нещо.

8

...

преди 4 години

Много сте прави, че от статията НИЩО не може да се разбере! Кой кого защо по колко пъти! Епа кат превеждаш нещо епа земи го прочети! По комунистическо време ни учеха и сега не знам дали е така, *** трябваше да има увод изложение заключение! Трябваше да се спазва някаква последователност да има нещо общо със заглавието! *** тука сега май май тия неща не се спазват! И затва от статията не разбрах кой е огорчената съпруга защо е огорчена и къде е била в затвора!?

fallback