Снимка: Pixabay

Шпионски кръг, който по времето на Студената война е разкривал британски военни тайни за Съветски съюз, е бил разкрит благодарение на огорчена съпруга, става ясно от разсекретени документи.

През 1961 г. властите са разкрили шпионския кръг Портланд, наречен така на военноморска база в Дорсет, от която са били крадени документи, включително за първата британска атомна подводница. Там са били заловени петима съветски шпиони, които по-късно биват осъдени.

Двама от тях -  Хари Хютън и тайната му любовница Етел Джи, са британци. И двамата са работили в базата и разсекретени документи на MI5 разкриват, че съпругата на Хютън се свързала с адмиралтейството с притеснения за съпруга си на три пъти през 1955 г., пише Guardian.

В писмо от 1956 г. дори пише, че съпругата на агент Хютън "предполага, че съпругът й разкрива тайна информация на хора, които не трябва". От там обаче допълнили, че всъщност, това може би не е нищо повече от брътвежите на ревнива и отритната съпруга.

През март 1961 г. обаче Мартин Джоунс, който само 4 г. по-късно ще застане начело на тайната служба, пише, че е трябвало твърденията на г-жа Хютън да бъдат разгледани по-сериозно.

Вероятно сигналите на съпругата са били пренебрегнати заради отношенията й с Хари. Те се разделили през 1955 г., а Хари дори се опитал да я убие, бутайки я от скала. Опитът му обаче бил осуетен от случайни минаващи.

Когато се върнали у дома тя разказала, че той хвърлил чаша джин в лицето й и казал "Трябва да се отърва от теб, знаеш твърде много".

Сред другите детайли, които са разкрити в документацията на MI5 пише още, че Хари Хютън имал документи, на които пишело "Строго секретно". В тях имало информация за "оборудване за подводно ориентиране и торпедота".

Агентът пътувал често до Лондон, откъдето се връщал с пачки пари. Веднъж показал на съпругата си място, надраскано с тебешир, където оставя парите.

Често се връщал у дома си с групи поляци, но не казвал откъде ги познава и кои са те. Обяснил на жена си, че имал идея за "сигнал за разпознаване" - сгънат вестник.

След като шпионският кръг бил разкрит, от MI5 и адмиралтейството се притеснявали да не би огорчената г-жа Хютън да се свърже с пресата.

Съдбата на самия 56-годишен агент Хютън и любовницата му, 47-годишната Джи, е била да влязат в затвора през 1961 г. Те обаче били предсрочно освободени през 1970 г. и се оженили година по-късно.

Джи настоявала докрай, че е действала само от любов. Писма, които е пращала до Хари, разкриват чувствата й към него. В едно от писмата си обаче тя пише, че в никакъв случай не би сътрудничила на властите и не би направила каквато и да е сделка с тях. В друго писмо критикува Хютън.

С помощта на властите двамата се видели, докато все още били затворници. Записка от срещата на двамата сочи, че Джи, която докрай настоявала, че е невинна, предупредила Хютън: Не говори с тях. И все пак била готова да се върне в затвора и да излежи още една присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase