Снимка: Pixabay
fallback

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, цитиран от "Монитор".

Oще по темата

От агенцията са направили проверка на НАП, но тя е била само по документи, тъй като е такава ролята на одитора. В хода на проверката са забелязани пропуски, за които са отправени и съответни препоръки.

Атанас Темелков посочи неправилното надграждане на системата на данъчните като основната причина за изтичането на лични данни на 5 милиона българи. Той допълни, че пробивът в системата на агенцията не се дължи на това, че датира от 2008 г., а произлиза от грешна поддръжка.

"Откога работи една системна не е важно, стига тя да бъде достатъчно добре изградена и да бъде поддържана", коментира Темелков.

Той сподели, че за по-голяма киберсигурност при критичните информационни системи, те трябва да бъдат поддържани от една компания, а не от няколко.

"Натискът за предоставяне на повече електронни услуги с цел улеснение на гражданите също е довел до повишаване на риска от кибератаки. Така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни", обясни директорът на "Електронно управление".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Путин до Бойко

преди 4 години

За какво ми е да пращам шпиони в България? Те данните на българите сами си изтичат,дори и хакерите ми не са виновни,че НАП не може да ги опази. Чак ми дожаля за българския народ.

20

ами

преди 4 години

Продали са данните на 5 млн. българи. Голяма част земя вече е купена от Турция,за съжаление.

19

Анонимен

преди 4 години

Не е заради грешна поддръжка, не ни баламосвайте!!!Зараади грешно управление и ръководство на НАП и на държавата имаме този резултат. Поддръжката я е избирало ръководството на НАП, контролът над поддръжката е дефиниран от това ръководство, параметрите за възнаграждения и назначаване на IT персонала също са дело на това ръководство.Ако се търси виновник, това трябва да е точно това ръководство - оная "героиня" дето най-нагло обясни, че не считала за важно да си прекъсне почивката, и началника и

fallback