Снимки: Reuters

Преди няколко дни, президентът Тръмп предупреди в Twitter жителите на Алабама, че ураганът Дориан най-вероятно ще удари част от щата. Твърдение, което далеч не е вярно, но той продължи да повтаря, докато Националният  метеорологичен институт на САЩ не реши да го опровергае.

"Алабама няма да бъде ударена от Дориан. Повтаряме, никакви щети от Дориан няма да бъдат нанесени на Алабама. Ураганът ще остане далеч на изток", написаха също в Twitter от метеорологичната служба.

В момента Дориан вилнее над Бахамите. Три други щата - Флорида, Южна Каролина и Джорджия са в опасност, а жителите им се евакуират. Разбира се, никой не напуска Алабама. Ала уверенията на Националния метеорологичен институт не бяха достатъчни за Тръмп и в събота той повтори, че щата все пак ще "получи малко от Дориан".

Това накара един от водещите на новините по ABC, Джон Карл, да се пошегува, че "президентът навярно е разбрал погрешно траекторията на урагана, за който експертите казват, че никога не е имал шанс да удари Алабама".

Тръмп не замълча.

Навярно гледал новите от голф клуба си във Вирджиния, където, разбира се, играе голф, президентът разгневено започна да пише в Twitter. "Толкова неверен доклад за урагана от некадърника Джон Карл", написа той.

"Вчера на срещата казах, че заедно с Флорида, Джорджия и Южна Каролина, дори Алабама може да бъде част от всичко, което БЕШЕ истина. Направиха прекалено голям въпрос от това, при положение, че в някои първоначални сценарии, Алабама можеше да получи "наранявания", възмущава се още президентът.

Не е ясно от къде е дошла заблудата на Тръмп, че Алабама може да бъде ударена от урагана. Пред CNN пресаташето на Белия дом заявява, че държавният глава е бил уведомен, че "обсегът на вятъра е голям" и "има много несигурност".

"Неговите коментари просто се осланят на тези твърдения, а те имат смисъл, когато вземем предвид близостта на Алабама с Флорида", обясни пресаташето.

Но Алабама, макар и граничеща с Флорида, няма източна брегова линия и в най-близката си точка все още е на около 250 мили от Атлантическия океан, където в момента вилнее Дориан.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase