Снимка: pixaBay
fallback

Вторият по големина град на Еквадор – Гуаякил, се присъедини към борбата с пластмасовите отпадъци с иновативно решение. Жителите ще могат да заменят пластмасови бутилки за автобусни билети.

Пътниците на обществения транспорт вече ще могат чрез специален автомат да сменят пластмасови бутилки за два цента на парче. Така за 15 бутилки ще може да се закупи един автобусен билет.

Населението на Гуаякил е 2,7 милиона души и произвежда 4 200 тона отпадъци на ден, от които само 14% могат да бъдат рециклирани.

Кметът на Рим Вирджиния Раджи стартира наскоро подобна кампания, като на три от натоварените метростанции на Вечния град бяха поставени подобни автомати. Срещу 30 бутилки пътникът може да получи билет за еднократно пътуване, а системата ще мине тестови период през следващите 12 месеца.

През октомври 2018 г. подобни мерки бяха въведени и в турския мегаполис Истанбул. Срещу всяка пластмасова бутилка или метален кен, пуснати във вендинг машините на метростанциите, биват начислявани кредити в метро картата на предалия ги за рециклиране пътник.

В китайската столица Пекин подобна система действа от 2014 г., а във втория по големина индонезийски град Сурабая от април миналата година е възможно да плащаш за автобусен билет, „плащайки” на терминала с пластмасови бутилки, предаде bTV.

Всяка минута по света се купуват около един милион напитки в пластмасови бутилки, според данните на организаторите на Световния ден на Земята, а годишно на нашата планета се генерират 275 милиона тона пластмасови отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Просто трябва да се забранят PET опаковките в цял свят! Искаш безалкохолно, носиш си стъклен амбалаж от 1л и сменяш пълно за празно, като едно време.Голяма сложнотия, няма що! Не ти трябва рециклиране, не ти трябва нищо.

6

Анонимен

преди 4 години

Чудесна идея, дано намери място и в България!

5

Анонимен

преди 4 години

Ще превърнат хората в кофермени заради едната аванта!хаха

fallback