fallback

Десетки деца са се сдобили със "синдрома на върколака", след като са получили грешно лекарство, признаха испанските власти.

17 случаи са регистрирани във Кантабрия, Валенсия и Гранада.

Децата са развили симптомите след като се получили лекарство за стомашни болки. Медикаментът обаче съдържал съставка за борба с алопецията, твърдят здравните власти, пише BBC

"Челото, бузите, ръцете, краката и дланите на моят син бяха покрити с коса... Беше много страшно", описва една майка ситуацията.

След разследване на испанския здравен регулатор, източникът на синдрома, познат като хипертрихоза, е от формулата на лекарство против киселини при деца.

В партидата било открито голямо количество миноксидил, съставка, която стимулира растежа на косата, обясняват здравните власти.

Доклад, публикуван на сайта на здравния регулатор Aemps твърди, че лекарството е било разпространено от фармацевтична компания в район Малага.

Най-ранните случаи са регистрирани през юли месец и продуктът е вече изтеглен от пазара.

Здравното министерство на страната заяви, че партида от лекарството е било грешно етикирано и е било сгрешено заради "вътрешна грешка". Дистрибуторският център на фармацевтичната компания е затворен, докато разследването продължава.

Междувременно медиците успокояват родителите, че до няколко седмици излишната коса по телата на децата им ще опада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

До ЛечковМиноксидил. Единственото лекарство, което е одоберно от FDA за лечение на косопад. Уловката е, че постоянно трябва да се мажеш с него.

8

Анонимен

преди 4 години

Зашо са получили грешното хапче ли ? Просто е! Защото са лекувани от лекари-търговци! Там акъл не трябва, трябва да си политкоректен и кон с капаци! Модата от запад вече е и тук!Честито на любителите на демокрацията и честити им късокосмести песоглавчета!

7

към 6

преди 4 години

И аз това се питам....aemps, не е име на лекарство

fallback