Снимка: архив, Reuters

Италианската управляваща партия "Лига" каза днес, че ще внесе в Сената искане за гласуване на недоверие, за да свали от власт правителството, предаде Ройтерс.

"Тези, които губят време, вредят на страната", заяви в комюнике партията, която обяви вчера, че с управляващата коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди" е свършено.

Парламентът излезе в лятна ваканция, така че председателят на Сената трябва да реши кога да го свика отново.

Несъмнено ще се произведат избори, но кога и с какво правителство? Кабинет от технократи, който да подготви изборите? Или сегашното правителство, което да движи текущите въпроси в очакване на вота?

Съобщението на крайнодесния лидер бе внезапно и свари неподготвен вече бившия му съюзник Луиджи ди Майо, ръководител на антисистемното "Движение 5 звезди", пише БТА.

"Да отидем незабавно в парламента, за да заявим, че вече няма мнозинство и бързо да дадем отново думата на избирателите", каза Матео Салвини в изявление.

Той използва случая, за да даде на практика начало на предизборната си кампания на среща в централния град Пескара.

"Казват ни, че не може да намаляваме данъците. Ако ни дадете силата да го направим, ще докажем, че е възможно да се намалят данъците на италианските работници", заяви той пред симпатизантите си.

Това неочаквано решение на Матео Салвини разгневи премиера Джузепе Конте и Луиджи ди Майо.

Конте заяви, че Матео Салвини ще трябва "да обясни и да оправдае" пред италианския народ решението си да сложи край на управляващата популистка коалиция, след като "Лига" получи на практика всичко, което искаше.

Ди Майо пък обвини Матео Салвини, че нехае за интересите на страната заради благоприятните за него проучвания на общественото мнение.

Кризата в коалицията бе породена от последното гласуване в парламентарната сесия в сряда, което беше за железопътната линия Лион-Торино.

"Движение 5 звезди" бе единствената парламентарна сила, която подкрепи внесеното от нея предложение против високоскоростната френско-италианска ж.п. връзка, а "Лига" одобри две предложения на опозицията в подкрепа на проекта.

"Избори още през октомври?"

Според италианските медии "Лига" иска парламентарните избори да се произведат през втората половина на октомври. Споменават се датите 13, 20 и 27 октомври.

Която и да е датата, "Лига" ще се яви в силна позиция. Допитванията й отреждат между 36 и 38 процента от гласовете или дори повече, което потенциално би й позволило да управлява почти сама или с гарантираната отсега подкрепа на постфашистката партия "Италиански братя".

"Движение 5 звезди" силно изостава с около 17 процента подкрепа.

Голямата неизвестна е реакцията на държавния глава Серджо Матарела, който единствен има правомощия да разпусне парламента след консултации с председателите на двете камари и основните политически лидери, преди да насрочи избори.

А както е известно, Матарела е против избори през есента, тъй като в периода септември-октомври правителството трябва да подготви бюджета за следващата година, да го обсъди с Брюксел и да го внесе за приемане в парламента.

Едно очакващо избори правителство, което просто решава текущи въпроси, не би имало необходимата тежест да преговаря с Брюксел и тази ситуация може да навреди на Италия на финансовите пазари.

Според агенция АДЖИ Сенатът може да заседава на 20 август, за да удостовери падането на правителството, а парламентът може да бъде разпуснат няколко дни по-късно. След това съгласно италианската конституция трябва да се насрочат нови избори в срок от 50 до 70 дни.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 години

Салвини хубави обещания си дал ние тук вече 30 години все такива обещания слушаме и такива месии избираме.Но Италия не е България имай късмет да не изпълниш каквото обещаваш както и най-вероятно ще направиш или ефекта да е друг, не този за който говириш, и ще ти се наложи да бягаш със самолета, като Янукович.

13

Д. П.

преди 2 години

Политическият кризис в Италия е измислен нарочно от Матео Салвини, който винаги е бил черен враг на премиера проф. Джузепе Конте. Италия остава третата по сила икономика в Европа, което ѝ прави чест. Правителството работи усилено 14 месеца и постигна успехи в плановете си. Провокацията на вътрешния министър Матео Салвини, която е насочена към правителството е престъпление. Противоречията около финансирането на високоскоростната жп линия Торино-Лион умишлено бяха наречени политическа криза.

12

Анонимен

преди 2 години

У нас хич няма криза ,тука сме цъфнали и вече вържем !