Кадър: Bulgaria ON AIR

С близо 10% се увеличава консумацията на електроенергия през горещите дни заради използването на климатични системи за охлаждане.

При закупуването на климатик е препоръчително да се определи подходящата му мощност в зависимост от кубатурата на помещението, както и да се вземат предвид наличие на външна или вътрешна изолация, вид на стъклопакета и дограмата, изложение и местоположение на помещението.

"Покупката на по-скъп климатик обикновено се отплаща и си възвръща инвестицията", каза Маргарита Насева от ЧЕЗ.

Около 23-26 градуса е препоръчителната температура при охлаждане на дадено помещение. Добре е клапите на климатика да не се насочват надолу, а решетките да се почистват поне 2 пъти в годината при активно целогодишно ползване на уреда. Това подобрява ефективността с 30%, стана ясно от думите ѝ.

"Добре е прозорците в дома ни да са затворени и електроуредите да се изключват, когато не се ползват. Това формира около 5% от консумацията на електроенергия", каза още Насева пред Bulgaria ON AIR.

Друг съвет е да не настройвайте климатика на много ниска температура, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура, съветват още специалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase