Снимка: архив, Reuters

Властите в Бангладеш оповестиха, че са обезпокоени от малкия брой мъжки екземпляри сред популацията тигри в природата в страната, предаде Франс прес. Това застрашава оцеляването на тигрите в Бангладеш.

Според публикуваните през месец май данни от преброяването на тигрите в природата в страната популацията им малко се е увеличила - 114 екземпляра, при 106 екземпляра преди 4 години. Но задълбоченият анализ на данните разкри, че на един мъжки екземпляр се падат 5 женски. Това може да има своите последствия, що се отнася до размножаването на тигрите.

"Много сме обезпокоени - нормалното съотношение трябва да е един мъжки екземпляр на три женски", заяви правителственият експерт по съхраняването на фауната Джахидул Кабир.

Тигрите в природата в страната се срещат в мангровите гори в областта Сундарбан, която е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Популацията на тигрите в природата в Бангладеш достигна тревожно ниво през 2015 г. - 106 екземпляра, след като броят им през 2004 г. бе 440.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase