Снимка: Wikipedia
fallback

Новооткрити показания хвърлят съмнение върху официалната версия за подпалването на Райхстага през 1933 г., което се използва от Адолф Хитлер за установяване на диктатура в Германия. Това пише "Дойче веле" като подчертава, че откритието подлага на съмнение заключението на съда, че 24-годишен холандски комунист е драснал клечката на германския парламент.

Палежът се използва от нацистите за разгром на комунистическата партия и утвърждаването на власт на
Хитлер. Холандецът Мартинус ван дер Любе е осъден и обесен заради палежа, в който съобвиняеми са и трима българи: Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев.

Oще по темата
В открити в Хановерсия съд показания на Ханс-Мартин Ленингс, член на паравоенните формирования на нацистите SA, се твърди, че той и групата му са закарали Ван дер Любе до сградата на германския парламент. Когато стигнали там от нея вече излизали кълба дим и се носел мирис на изгоряло, пише “Дойче веле”.

Ленингс, който умира през 1962 г., свидетелства, че паравоенните от SA са протестирали срещу ареста на Ван дер Любе, защото са знаели, че той не е виновен.

"Защото бяхме убедени, че Ван дер Любе не би могъл да е извършител, защото ние видяхме, че Райхстагът вече гори, когато го оставихме там”, казва той в показанията.

По-късно повечето хора, които са знаели нещо за инцидента, са били екзекутирани. Ленингс е предупреден и бяха в тогавашна Чехословакия. Той записва показанията в съда през 1955 г по собствено желание, за да се използват, ако процесът за палежа на Райхстага някога бъде възобновен.

Изследователите са разделени за това кой е причинил пожара на Райхстага. Някой смятат, че Ван дер Любе е действал сам, други твърдят, че висши фигури от нацистката партия са го поръчали, за да послужи за повод да унищожат опонентите си. Райхстагът е запален само месец след идването на Хитлер на власт.

Тримата българи, дейци на Коминтерна, обвинени за съучастничество в подпалването на пожара са арестувани, заедно с Ернст Торглер, който е лидер на парламентарната група на Германската компартия. Благодарение на международната антифашистка общност четиримата са оправдани на Лайпцигския процес.

Българите искат политическо убежище и заминават за Москва, а Торглер е освободен, след като се отказва от участие в политическия живот. Единственият признат за виновен от съда - Ван дер Любе, е екзекутиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Зозо

преди 4 години

До Прасе с каскаРьом и другите съветски прасетта са очистени от Фюрера в нощта на дългите ножове.

102

Анонимен

преди 4 години

Късмет а изкарала rнидата, че се е водил поданик на царство България.Точно тогава е бил съветски гражданин.Ако беше поданик на Царя, щяха да ни го предадат, защото е имал смъртна присъда за изпълнение.

101

Циник до прасето

преди 4 години

Ахаааа... значи червената чyмa e по-хуманна?Ако Хитлер беше спечелил... той нямаше да живее вечно - България щеше да е два пъти по-голяма... Македония щеше да е наша провинция... И българите вместо паста за зъби Поморин за СеСиСеРе щеше да произвежда Порше и Мерцедес... САЩ и Сopoc нямаше да демократизират, който им падне...*** вие текезесарето - не сте научени да мислите "встрани от партийната линия"

fallback