Снимка: Reuters
fallback

Антимонополният отдел на министерството на правосъдието на САЩ съобщи снощи, че започва голямо разследване срещу мощни високотехнологични компании, работещи в сферата на интернет, подозирани в опити да потискат конкуренцията и да заемат доминиращо място на пазарите, предадоха Ройтерс и ДПА.

Oще по темата

Швейцарците "За" ограничаването на сайтове за хазарт

В съобщението се казва, че разследването ще проучва "дали и как пазарно ориентираните онлайн платформи са натрупали пазарна мощ и участват в порочни практики, ограничаващи конкуренцията, потискащи иновациите и увреждащи интересите на потребителите". Добавя се, че съществуват "масови подозрения" на фирми и индивидуални потребители, че подобни практики "задушават конкуренцията в интернет търсачките, социалните медии и в някои търговски услуги". Не се посочват конкретни компании, пише БТА.

Министерството се надява да получи "информация от обществеността, включително и от служители в отрасъла, които са осведомени за конкуренцията между мрежовите ресурси", и е готово да заведе съдебни искове спрямо такива компании, които бъдат уличени в нарушения.
Според вестник "Уолстрийт джърнъл" обекти на такива проверки могат да станат интернет гиганти като Гугъл, Епъл и Амазон. Изданието отбелязва, че министърът на правосъдието Уилям Бар, който е и генерален прокурор на САЩ, отделя особено внимание на технологичните компании. Натискът върху тях от страна на регулиращите органи на САЩ може да нарасне, подчертава вестникът.

ДПА припомня, че неведнъж лично президентът Доналд Тръмп е насочвал заплашително пръст към Фейсбук, Амазон и Гугъл, които според него налагат антиконсервативен уклон в социалните мрежи. Към повишен надзор над големите технологични компании призовават и редица конгресмени и от двете партии след серията от скандали, свързани с използването на лична информация на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

Навсякъде е така. В Англия за 5-6 години дори таксите на интернет провайдерите скочиха с 35-40%. Сигурно компенсират курса на паунда. Интересно, ако се вдигне, кое ли ще компенсират с вдигането. Всяка година ти пращат писмо, че понеже подобряват качеството и цените се вдигат с 2-2,5 паунда. Оня собственика на "Девствената" сигурно ще лети в Космоса с шотландска пола от нанодиаманти.

2

Анонимен

преди 4 години

Тези са подозирани в опити да потискат конкуренцията, а други нагли и хегемонни налагат санкции на всички по света. На всеки, който малко или много им е конкурент.

1

Анонимен

преди 4 години

Аве Дришката го смачка 405-я в света, нема ли нещо по тоя случай. Да излеем хейта па да ходим да работим после с по-бистър ум.

fallback