Pixabay

В днешното забързано ежедневие едва ли думата „бавно“ може да предизвика нещо повече от нервност и раздразнение. Ако дори само за малко се спрете и се огледате, ще видите, че всеки бърза за някъде, има да свърши някаква работа и няма никакво време да забави крачка.

Организацията на времето е от съществена важност при ежедневието на всеки. И когато сме в разгара на лятото започваме да мислим за почивка. Дори и тогава обаче е трудно да се откъснем от задълженията и винаги има нещо, което да тормози мислите ни. Експерти обаче съветват хората да забавят нещата и да се опитат наистина да се насладят на света около тях.
 
Така нареченото „бавно пътуване“ започва да набира все по-голяма популярност сред туристите. В него самолетите се заменят с влакове или друг по-бавен транспорт, а големите градове всъщност се посещават, не само за да се снимаш пред големите забележителности, а наистина да се опознае културата на съответната страна.
 
Какво обаче означава „бавно пътуване“? Терминът идва от едноименното движение, което през 1980-а се сформира, за да протестира срещу отварянето на ресторант МакДоналдс в Рим, Италия.
 
То се фокусира върху местното фермерство, градските ястия и традиционната храна. Постепенно движението се превръща в културна инициатива, която се бори с липсата на време и се опитва да свърже хората помежду им.
 
Новата мода започва да се харесва все повече на хората. Тя включва пътуване предимно с влакове, а не със самолети. „По-точно „бавно пътуване“ означава пътуване с определен транспорт като влак, кон, пеша, с колело или пък с кораб“, разкрива основател на туристическа агенция. Целта му е да накара хората да се насладят на забележителностите и наистина да се докоснат до тях.
 
Друг плюс от този вид пътуване е това, че ти помага да забравиш за проблемите. Според експерти, „бавното пътуване“ действа толкова успокояващо за туристите, както е медитацията за другите хора.
 
Човек се докосва до историята и културата, които посещава. През това пътуване срещите с хората стават по-важни от просто публикуване на някакви снимки в Инстаграм или Фейсбук.

Още за предимствата на бавното пътуванечетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase