Снимка: Mika Brown

Ева Кор е необикновен човек – през 1944 година се озовава заедно с цялото си семейство в Аушвиц. С идентичната й близначка стават жертви на експериментите на ужасяващия Йосеф Менгеле, но оцеляват. Години по-късно, тя намира сили да му прости, създава малък музей на Холокоста в дома си в САЩ и често води групи из Аушвиц. Ала по време на едно от обичайните й пътувания до Полша, дойде и краят на пътя на Ева Кор. 85-годишната жена почина в Краков.

Ева и сестра и Мириам са родени в Румъния. През 1944 година еврейското й семейство е депортирано в Германия, а двете идентични момичета попадат в ръцете на Ангела на смъртта. Техните родители, баби, дядовци, двете по-големи сестри, лели, чичовци и братовчеди така и не напускат Аушвиц. Всички са убити. Само Ева и близначката й, преживели най-големия ужас, все пак си тръгват живи от там.

Да оцелееш след сблъсък с Ангела на смъртта.

Стотици деца са убити от Менгеле. Приписва му се и смъртта на близо 1 милион евреи. От онези 1000, които са подложени на мъчения и изследвания от нациста, едва шепа оцеляват. Ева е една от тях. Когато за първи път влиза в стаята, където я чака Менгеле, вижда труповете на други деца. Тогава се заклева, че тя и Мириам няма да свършат на този мръсен под.

Двете са подложени на брутални мъчения, включително в един от случаите в телата им са вкарани толкова химикали и им е източена толкова кръв, че Ева развива треска. Менгеле се смее над главата й и казва: "Жалко, че е толкова малка. Давам и две седмици да умре“. Но тя стиска зъби и оцелява.

С Мириам оцеляват по чудо. Едва шепа близнаци излизат от ада живи. Момичетата напускат Аушвиц когато са на 11 години и получават виза за Израел през 1950 година, както повечето сираци, а през 1952 година се присъединяват към армията. Ева намира любовта през 1985 година в лицето на американец и се мести в Щатите.

Да простиш на нацистите.

През всички тези години, Ева проповядва само едно – опрощение. Въпреки ада, който тя и сестра й преживяват, тя не спира да твърди, че именноо „прошката я е освободила“. Дори книгата, която публикува, носи името "Да простиш на Ангела на Смъртта". През 2015 година дори присъства на процеса срещу един от пазачите на Аушвиц, обвинен в смъртта на 30 хил. души. Вместо да сипе обиди и жлъч по негов адрес, тя ми стиска ръката, а той я целува по бузата.

Любимата й сестра Мириам умира през 1993 година след усложнения заради опитите на Менгеле. Ева също страда от влошено здраве заради мъченията, но въпреки това посвещава последните години от живота си, за да говори за Аушвиц и да дава пример, защо подобни зверства никога не трябва да се повтарят или по нейни думи:

"Нека няма повече войни, никакви експерименти без информирано съгласие, без повече газови камери, без бомби, да няма повече омраза, да няма убийства, да няма Аушвиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase