Снимка: Reuters, архив

Убийствата на честта в Пакистан не са новост, но това не пречи да бъдат шокиращи.

Мъж застреля съпругата си и всички жени от семейството й, след което призна за престъплението си, предава Reuters.

Мухамад Аджмал убил съпругата си като отмъщение, поясняват от полицията в пакистанския град Мултан, където е извършено престъплението.

Аджмал се върнал в Пакистан от Саудитска Арабия, където работил като шивач преди 25 дни. Според полицията той се е върнал в страната именно с намерението да убие съпругата си.

Още по темата

"Това очевидно е убийство на честта. Видял е снимка на жена си с друг мъж и е решил, че тя му изневерява", обяснява шефът на полицията и допълва, че убиецът не съжалява за действията си.

Именно заради това "престъпление" Аджмал убил съпругата си, както и двете им деца. Той обаче не се ограничил с това.

Убил трите сестри на съпругата си Киран, две от техните деца, както и свекърва си.

От атаката на разгневения съпруг успели да се спасят само братът на жертвата и баща й.

"Останах само с баща си, цялото ми семейство е мъртво", разказва оцелелият пред Reuters.

Аджмал и баща му, който бил с него по време на убийствата, са задържани и обвинени в убийство. Властите търсят и брата на убиеца, който също е заподозрян.

Всяка година в Пакистан хиляди жени и момичета са убити в така наречените "убийства на честта" от членове на семействата си, които смятат, че честта на семейството е накърнена. Най-често жените биват обвинявани в неприлично поведение и общуване с други мъже.

През 2016 г. убийството на известна в социалните мрежи пакистанка предизвика правителството да приеме закон против убийствата на честта. Според закона виновниците се наказват със затвор до живот. Има обаче и вратичка в закона - ако роднините на жертвата простят на убиеца, той може и да не влезе в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase