Снимка: Reuters

Настоящата 2019 година е на път да стане една от най-топлите в историята, което би превърнало периода от 2015 до 2019 г. в най-горещите пет години за човечеството, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс.

Прекалено рано е да се каже дали горещата вълна в Европа наистина се дължи на климатичните промени, но тенденцията отговаря на очакванията за екстремални температури, свързани с климатичните промени, подчертава агенцията на ООН.

"Горещите вълни ще станат по-тежки, по-продължителни и по-екстремни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно", обясни говорителка на СМО на пресконференция в Женева. "Все още сме в края на юни, но изглежда, че през 2015-2019 г. Земята е на път да отбележи най-горещите пет години.", добави тя.

На срещата на Г-20 в Осака се обсъждат формулировките в заключителното комюнике за борба с климатичните промени. САЩ се стремят да бъдат използвани не толкова категорични изрази, а европейските държави се противопоставят на това, съобщават източници на Ройтерс.

В петък във Франция бяха отчетени рекордните 45,1 градуса. Никога досега температурата в страната не беше скачала над 45 градуса.

Идващият от Сахара горещ въздух може да доведе до повишаване на температурите над 45 градуса, предупреждава метеорологичната служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase