Снимка: istock
fallback

Дори най-обиграните и талантливи комуникатори понякога изпитват безпокойство и притеснение, когато се налага да общуват в дадена среда или обстановка. На всеки се случва да не знае какво да каже, да не му хрумва как да подхване разговор. До голяма степен това зависи и от събеседника. Трудно е, когато човекът срещу вас не поддава. Създава се напрежение, от което излизането е предизвикателство. Не е никак лесно и когато общувате с непознати, които виждате за първи път на парти или събитие.

Някои хора изпитват затруднения в общуването по принцип, даже и с познати събеседници. Често им се случва да се чувстват непохватни, когато трябва да кажат нещо. Неудобството ги кара да предпочитат отдръпването и мълчанието пред опитите за разговор.
 
За да не се налага да търпите повече подобно неудобство, вижте какво трябва да правите, когато има необходимост да общувате с колеги, познати, непознати или приятели на приятели. В тези ситуации човек изпитва най-силно притеснение.
 
Действайте като домакин
 
Дори да не сте домакин на парти или събиране, на което присъствате, действайте като такъв. За да разчупите обстановката, запознайте приятел с друг присъстващ. Представете ги един на друг. Питайте дали имат нужда от нещо. Това поведение предразполага към по-нататъшен непринуден разговор, който да ви помогне да се отпуснете вместо да се чудите какво да кажете.

Доведете си приятел/ ка
 
Когато имате опора в лицето на близък човек, нещата са далече по-спокойни за хората, които постоянно изпитват социално безпокойство. Ако трябва да ходите на някакво събитие, работно или неформално, доведете си компания. Това ще ви помогне, щом не се чувствате достатъчно самоуверени, когато сте сами.

Останалото можете да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Реалист

преди 4 години

Но ако не искам да общувам,тогава какво?

4

Анонимен

преди 4 години

който търси намира,и който иска,получава.искай и ще ти се даде. търси и ще намериш.Мълчи и се надявай на нищо

3

Анонимен

преди 4 години

Егати ***,нема реален съвет.

fallback