Графика за света, 1880-2018 г. Източник: https://showyourstripes.info
fallback

Berkeley Earth, базирана в Калифорнация изследователска организация, всяка година от 2013 г. насам подготвя независими анализи на глобалните средни температури.

На база техните доклади, включително последния този за 2018 г., проф. Ед Хокинс от Националния център за атмосферни науки към Университета в Рединг, Великобритания, прави визуализации за това как температурите са се променили от 1850 г. до 2018 г.

От графиките ясно се вижда, че светът се затопля, като това не подминава и България. Според Berkeley Earth 2018 г. е била четвъртата най-топла година на Земята от 1850 г. насам - с 1.6 °C над средната температура спрямо средната за периода 1850-1900 г. За сега 2016 г. държи рекорда за най-горещата година.

Важен извод според тях е, че нивата на въглероден диоксид в атмосферата регистрират пореден рекорд, както и количеството им, което се отделя от човешка дейност. Сред учените има широк консенсус, че въглеродният диоксид е сред основните причини за повишаване на температурите.

Техните прогнози сочат, че 2019 г. най-вероятно ще бъде по-топла от 2018 г., но няма да мине 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

@

преди 4 години

Според мен е време да сложим край на тази цивилизация и дадем път на нещо по-добро от нас - "прословутото с безграничната си тъпотия - човечество" път.

31

Iordan Ivanov geolog

преди 4 години

Ето анализ : затоплянето на картата съвпада с готвени и последвали военни конфликти между човешките държави. Отбелязана е даже войната между Русия и ОСманскат аимеприя от 1978 година .Затопляне се вижда ясно преди войните Русия Япония балканските войни Първата световна Октомврииската революция втората световна вижте 1939 отбелязани са войните в Китай.След 1999 година обаче червения цвят отбелязва "ГОТВЯТ НИ ИСКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕСТОКА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО"ПАЗЕТЕ СЕ ГОТВЕТЕ СЕ"

30

Гост

преди 4 години

Много интересна анимация, но е трябвало да я направят малко по бавна. Добре се виждат студените вълни през 40-те , и бруталното затопляне след 2000г. Интересно дали през следващите години няма да има отново захлаждане за нашият регион, логично е при такова стремително затопляне през последните 20г

fallback