Снимка: Pixabay
fallback

В средата на юни слънчевите лъчи са силни. Ако излезем навън без да се намажем със продукт със специален фактор, можем да изгорим само за 15-20 минути. Кожата се зачервява, става по-суха, усеща се сърбеж, които могат да съсипят всяка почивка.

В случай, че имате по-чувствителна кожа, то задължително трябва да посетите дерматолог, който да ви прегледа. От него ще получите насоки какъв слънцезащитен крем да подберете, за да се предпазите от слънчево изгаряне.

Е, има и моменти, в които се намазваме един път преди отиване на плаж или на излизане на разходка, след което забравяме да повторим. Ако вече сте изгорели, то се опитайте да вземете незабавни мерки, за да облекчите неприятните симптоми и да предотвратите обелване на кожата.

Представяме ви няколко домашни средства, които помагат при слънчево изгаряне:

Кисело мляко

Закъде без него? Преди години нашите баби са го ползвали за намаляване на зачервяването и топлината на кожата след излагането на слънце. Хапвали са си кисело мляко и са мазали засегнатите участъци от тялото. То успокоява раздразнената кожа. Може да се намажете и дори да легнете с него, след което на сутринта да се измиете.

Краставица

Както неведнъж сме писали, зеленчукът съдържа голямо количество вода. Затова се препоръчва да се консумира по-често, защото подобрява хидратацията на тялото. Ако сте изгорели на плажа или по време на поход в планината, вземете си душ с хладка вода и сложете по няколко парченца краставица върху изгореното. Те ще охладят кожата и ще я овлажнят. Витамините в тях действат оздравително.

Още храни, помагащи при изгаряне, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

НЕ ГО ПРАВЕТЕ

преди 4 години

Статията е пълна Лъжа - не го правете - никакви краставици , кисело мляко или душ .Тези три неща ще ви докарат гангрена на кожата .Истината е - При изгаряне кожата трябва да се насити на Мазнини - ползвайте олио или пантенол на спрей .При изгаряне не се прилагат продукти със Сол - в рана да сипваш сол ???

6

Анонимен

преди 4 години

10 камшика на голо,

5

Анонимен

преди 4 години

Краставиците отдавна не съдържат тартронова киселина (хидроксималонова),защото ги берат зелени и решават търговския проблем, като ги слагат в полиетиленови опаковки за да "узреят" за потребителя. Българското кисело мляко отдавна не е това което беше. Да, за ферментацията понякога се използват закваски, но в края на процеса се нагряват, за да се спрат ферментативните процеси и повиши трайността.Но дори и да са естествени, те не са специализирани продукти за изгаряне. Има си кремове с екстракти.

fallback